Musk protiv američkih carina na kineska električna vozila

Američki predsjednik Joseph Biden uveo je nove carine na niz kineskih proizvoda, uključujući i povišenje carina na 100 posto za električna vozila, u namjeri da ojača američku proizvodnju.

Kineski proizvođač električnih vozila BYD je Teslu prodajom nadmašio u zadnjem kvartalu prošle godine
Bijela kuća je objavila da će nove mjere pogoditi uvezenu kinesku robu u vrijednosti 18 milijardi dolara (Reuters)

Vlasnik Tesle Elon Musk usprotivio se američkim carinama na kineska električna vozila (EV), poručivši kako ne podržava mjere koje narušavaju tržište.

Pred tehnološkim investitorima u Parizu, u obraćanju putem videolinka, rekao je kako „odluke koje sputavaju slobodu razmjene ili narušavanja tržišta nisu dobre“, prenio je Reuters.

„Ni Tesla, ni ja nismo tražili ove carine i zapravo sam bio iznenađen kada su objavljene“, naveo je Musk.

Carina na električna vozila – 100 posto

Američki predsjednik Joseph Biden uveo je ranije ovog mjeseca nove carine na niz kineskih proizvoda, uključujući i električna vozila, u namjeri da ojača američku proizvodnju.

Bidenova administracija zadržala je brojne carine koje je uveo bivši predsjednik Donald Trump, dok je uvećavao druge, računajući i četverostruko povećanje tarifa na električna vozila na više od 100 posto.

Bijela kuća je objavila da će nove mjere pogoditi uvezenu kinesku robu u vrijednosti 18 milijardi dolara, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije