EU kaznio američkog proizvođača slatkiša zbog ometanja trgovine

Mondelez International sklapao je dogovore kojima je kršio propise o ravnopravnoj tržišnoj utakmici i zloupotrijebio dominantni položaj na tržištu slatkiša.

Evropska komisija izrekla je američkom proizvođaču slatkiša Mondelezu novčanu kaznu od 337,5 miliona (Dado Ruvić / Reuters - Illustration)

Evropska komisija izrekla je američkom proizvođaču slatkiša Mondelezu novčanu kaznu od 337,5 miliona eura zbog ometanja prekogranične trgovine čokoladom, keksima i proizvodima od kafe među zemljama EU-a, javlja Hina.

Mondelez International sklapao je dogovore kojima je kršio propise o ravnopravnoj tržišnoj utakmici i zloupotrijebio je dominantni položaj na tržištu slatkiša, utvrdila je Komisija.

Od 2012. do 2017. grupa od sedam trgovaca smjela je prodavati njegove proizvode samo na određenim teritorijama, a ograničen im je i broj kupaca, prema saopćenju Komisije.

Grupa od 10 ekskluzivnih distributera u pojedinim zemljama EU-a morala je pak od 2006. do 2020. tražiti dozvolu da odgovori na pitanja klijenata o prodaji u drugim zemljama EU-a.

Od 2015. do 2019. Mondelez je također odbijao opskrbljivati trgovca u Njemačkoj kako bi spriječio preprodaju čokolada u Austriji, Belgiji, Bugarskoj i Rumuniji u kojima su im cijene bile više, saopćio je regulator EU-a.

Kazna snižena za 15 posto

Zaustavili su i isporuke u Nizozemsku kako bi spriječili njihovu preprodaju u Belgiju gdje su ih prodavali po višim cijenama.

“Ustrajni smo u podršci temeljnim slobodama u Evropskoj uniji i garanciji evropskim građanima da će imati pristup najširoj lepezi proizvoda po najnižim cijenama koje tržište može ponuditi”, izjavila je Margrethe Vestager, evropska povjerenica za tržišnu utakmicu.

Novčana kazna snižena je za 15 posto – na 337,5 miliona eura, nakon što je kompanija kršenje propisa.

Poručili su da prekršaji predstavljaju izolirane incidente iz prošlosti, naglasivši da su korigirali poslovnu praksu puno prije istrage Komisije.

“Pitanja iz prošlosti ne odražavaju ono što smo danas, ni snažnu kulturu poštivanja propisa kojoj težimo”, rekao je glasnogovornik Mondeleza.

Izvor: Agencije