Rast plata u eurozoni blago ubrzao na početku godine

Plate u 20 zemalja koje koriste zajedničku valutu euro porasle su u prvom tromjesečju za 4,69 posto, nakon 4,45-postotnog rasta u prethodna tri mjeseca, izvijestio je ECB.

Rast plata u eurozoni blago je ubrzao u prvom tromjesečju, pokazali su podaci Evropske središnje banke (EPA-EFE/ARMANDO BABANI)

Rast plata u eurozoni blago je ubrzao u prvom tromjesečju, pokazali su podaci Evropske središnje banke (ECB), signalizirajući dilemu za zvaničnike pred očekivanu odluku o smanjenju troškova zaduživanja, javlja Hina.

Plate u 20 zemalja koje koriste zajedničku valutu euro porasle su u prvom tromjesečju za 4,69 posto, nakon 4,45-postotnog rasta u prethodna tri mjeseca, izvijestio je ECB.

Blago ubrzanje rezultat je kontinuiranih zahtjeva sindikata da se većim platama nadoknade slabija realna primanja građana u uvjetima visoke inflacije.

“(Stopa) rasta plata trebala bi, u cjelini gledano, ostati povišena u 2024. godini”, zaključio je ECB u objavi na blogu. “No, pritisci plata trebali bi popustiti” u ovoj godini, dodali su.

Visoka inflacija

Bančini zvaničnici istaknuli su u više navrata da će odluku o smanjenju kamatnih stopa temeljiti ponajprije na rastu plata, signalizirajući da bi početak ciklusa spuštanja troškova zaduživanja mogao biti objavljen na sjednici zakazanoj 6. juna.

ECB je dugo tvrdio da bi nominalne plate trebale rasti samo tri posto da bi se postigla ciljana stopa inflacije od dva posto, tvrdeći da bi više stope signalizirale prekomjerne pritiske plata u ekonomiji, što bi u konačnici poduprlo i rast cijena.

Zbog visoke inflacije napomenuli su ipak da radnici zaslužuju naknadu za izgubljene prihode, poručivši da je snažniji rast plaća kroz određeno razdoblje prihvatljiv, pogotovo zato što ga kompanije većim dijelom mogu apsorbirati iznadprosječnim profitnim maržama.

ECB očekuje da će kompenzacija po zaposleniku u eurozoni u ovoj godini porasti za 4,5 posto, za 3,6 posto u 2025. i za tri posto u 2026.

Izvor: Agencije