Bundesbank: Usluge oslonac njemačkoj ekonomiji u drugom tromjesečju

“Pozitivni impulsi” trebali bi stići od lične potrošnje i kontinuiranog oporavka uslužnog sektora, prognoziraju u Bundesbanku.

Njemačka ekonomija blago raste od početka drugog tromjesečja, oslonjena na uslužni sektor, a podršku bi joj trebao pružiti i oporavak lične potrošnje, objavila je Centralna banka (EPA/ARNE DEDERT)

Njemačka ekonomija blago raste od početka drugog tromjesečja, oslonjena na uslužni sektor, a podršku bi joj trebao pružiti i oporavak lične potrošnje, objavila je centralna banka.

Ekonomska aktivnost vjerojatno će ponovno blago porasti u drugom tromjesečju, procjenjuju stručnjaci Bundesbanka.

“Pozitivni impulsi” trebali bi stići od lične potrošnje i kontinuiranog oporavka uslužnog sektora, prognoziraju u Bundesbanku, pozivajući se na rezultate istraživanja Instituta ifo za maloprodaju i ugostiteljstvo.

U prvom tromjesečju lična potrošnja bila je slaba, budući da je među potrošačima prevladala nesigurnost, uprkos stabilnom tržištu rada i povećanju realnih dohodaka, podsjećaju u Bundesbanku.

Automobilska industrija bilježi pad

Uslužni sektor trebao bi u proljetnom tromjesečju bilježiti zamjetan rast, dodaju, napominjući da su mu na početku godine oslonac bile usluge korporativnom sektoru.

Veliki potrošači energije u industriji trebali bi se umjereno oporaviti, prognoziraju, ističući snažan rast proizvodnje u hemijskoj industriji.

Automobilska i industrija mašina bilježe, pak, i dalje pad pa se još ne nazire oporavak u cijelom industrijskom sektoru.

Oporavak proizvodnog sektora u cjelini za sada koči slaba potražnja, objašnjavaju.

Rast inflacije

“Poboljšana poslovna očekivanja u prerađivačkoj industriji vjerovatno će primijetno potaknuti proizvodnju tek u drugoj polovini godine”, procjenjuju u Bundesbanku.

“Temeljni trendovi pokazuju postupno i blago jačanje ekonomske aktivnosti”, zaključuje Bundesbank u izvještaju.

U prvom tromjesečju njemački BDP porastao je prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima za 0,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada se bio smanjio za 0,5 posto.

Inflacija će u maju vjerovatno ponovno ojačati i oscilirati u idućim mjesecima oko povišenog nivoa, odražavajući nisku prošlogodišnju poredbenu osnovicu pod utjecajem povoljnih mjesečnih karata za javni prijevoz, prenosi Hina.

Izvor: Agencije