Njemačka industrija gubi tržišta u Evropi i svijetu

Gotovo sve industrijske grane izvijestile su da im se konkurentska pozicija pogoršala u prvom tromjesečju 2024. godine u poređenju s prethodna tri mjeseca.

Sve više njemačkih kompanija izloženo je pritisku i na matičnom njemačkom tržištu, utvrdio je institut ifo (Michaela Rehle / Reuters)

Njemačke industrijske kompanije sve teže konkuriraju na evropskim i inozemnim tržištima, pokazalo je istraživanje Instituta za ekonomska istraživanja (ifo).

Njemačke kompanije u sektoru industrije žale se da gube tržišta u Evropskoj uniji od trećeg tromjesečja 2022. godine, a u ostatku svijeta od prvog tromjesečja 2022, pokazalo je mjesečno istraživanje instituta sa sjedištem u Minhenu.

“Njemačka industrija sve teže konkurira”, rekao je voditelj istraživanja Klaus Wohlrabe, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju dpa.

Gotovo sve industrijske grane izvijestile su da im se konkurentska pozicija pogoršala u prvom tromjesečju 2024, u poređenju s prethodna tri mjeseca.

Farmaceutska i drvna industrija izuzetak

Izuzetak su samo farmaceutska i drvna industrija, uz izuzetak proizvođača namještaja, napominju istraživači instituta.

Na tržištima izvan EU-a izuzetak je samo industrija pića.

Sve više njemačkih kompanija izloženo je pritisku i na matičnom njemačkom tržištu, utvrdio je institut.

“Do kraja 2022. većina kompanija gotovo je konstantno postizala dobre rezultate na domaćem tržištu, ali to se prije godinu dana promijenilo”, utvrdio je institut.

Izvor: Agencije