Kina će otkupljivati nekretnine da spasi tržište

Paket sadrži smanjenje kamatnih stopa na hipoteke i stope otplate te 300 milijardi juana (38,2 milijardi eura) jeftinog novca centralne banke za financiranje državnih kupovina neprodane imovine.

Stabilizacija sektora imovine postala je glavni prioritet za Peking koji pokušava da oživi rast svoje ekonomije (CFOTO / Future Publishing via Getty Images)

Kina je pokrenula svoj najambiciozniji plan do sada u pokušaju da spasi tržište nekretnina, koji se svodi na to lokalne vlasti otkupe neprodane kuće i stanove od investitora i prilagode ih za socijalno pristupačno stanovanje, objavio je CNN.

Paket sadrži smanjenje kamatnih stopa na hipoteke i stope otplate, kao i 300 milijardi juana (oko 38,2 milijardi eura) jeftinog novca centralne banke za financiranje državnih kupovina neprodane imovine.

Objava plana uslijedila je ubrzo nakon aprilskog sastanka Politbiroa, najvišeg vladajućeg tijela Kine, čime je ukazano na to da je stabilizacija sektora imovine postala glavni prioritet za Peking, koji pokušava da oživi rast svoje ekonomije.

Ukupna vrijednost nekretnina 3,8 milijardi eura

Stručnjaci navode da je, iako je bio neophodan u što hitnijem roku, trenutni paket, možda, previše mali da bi bio efikasan i da bi moglo biti problema s njegovim financiranjem.

Prema Goldman Sachsu, ukupna vrijednost neprodanih kuća, nedovršenih projekata i neiskorištenog zemljišta u Kini iznosi gotovo 30.000 milijardi juana (3,8 milijardi eura), prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije