Ekonomski stručnjaci snizili prognoze rasta njemačkog BDP-a

Prema najnovijoj prognozi Evropske komisije, najveća evropska ekonomija ove će godine rasti sporije nego što su nedavno predviđali.

Trenutna kretanja u njemačkoj ekonomiji obilježava slaba ukupna potražnja, objavilo je Njemačko vijeće ekonomskih stručnjaka (Fabian Bimmer / Reuters)

Vijeće ekonomskih savjetnika Njemačke vlade osjetno je snizilo prognozu rasta njemačke ekonomije za ovu godinu te očekuje rast od mršavih 0,2 posto, dok su u jesenskim prognozama prognozirali 0,7 posto.

Trenutna kretanja u njemačkoj ekonomiji obilježava slaba ukupna potražnja, objavilo je Njemačko vijeće ekonomskih stručnjaka, prenosi Hina.

“Domaćinstva i dalje nisu sklona potrošnji, a industrijski i građevinski sektor bilježe tek mali broj novih narudžbi”, rekao je član Vijeća Martin Werding.

Očekuje se, međutim, da će njemačka ekonomija ove godine dobiti određeni zamah. Privatna potrošnja vjerovatno će početi podupirati ekonomiju tokom godine jer se očekuje da će realni dohoci značajno porasti, smatraju stručnjaci.

Njemačka vlada, također, očekuje slabašan rast BDP-a od 0,3 posto u 2024, ukazujući na usporenu globalnu ekonomiju.

Slabija potražnja

Prema najnovijoj prognozi Evropske komisije, najveća evropska ekonomija ove će godine rasti sporije nego što su nedavno predviđali, i to po stopi od tek 0,1 posto. Među glavnim razlozima navode slabu inozemnu potražnju, posustalu privatnu potrošnju i nedovoljna ulaganja. Nedavno je Komisija Njemačkoj za ovu godinu predviđala rast od 0,3 posto, podsjeća dpa.

Kada je riječ o njemačkoj inflaciji, vijeće ekonomskih stručnjaka prognozira njeno dalje usporavanje te za ovu godinu predviđaju da će iznositi 2,4 posto, a potom iduće godine usporiti na 2,1 posto.

Njemačka ekonomija iduće će godine vjerovatno porasti za 0,9 posto, predviđaju savjetnici Vlade u Berlinu.

Prognoziraju da će svjetska trgovina i globalna industrijska proizvodnja ove godine vjerovatno ojačati, što će pogodovati njemačkom izvozu. Izvozno orijentirana poduzeća suočavaju se s oštrom konkurencijom, sve većim troškovima rada i stalnim rastom cijena energije, napominju njemački ekonomski stručnjaci.

Izvor: Agencije