Cijene u Crnoj Gori za 5,4 posto više nego prije godinu

Najveći utjecaj na mjesečnu stopu inflacije imao je rast cijena odjeće i obuće, voća, povrća, zračnog prijevoza putnika, goriva i maziva za motorna vozila, usluga smještaja…

U aprilu je, u odnosu na prethodni mjesec, najveći rast cijena zabilježen u grupi odjeće i obuće (Ilustracija)

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje u Crnoj Gori u aprilu su, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u odnosu na isti period prošle godine, u prosjeku bile više za 5,4 posto, objavila je Uprava za statistiku MONSTAT.

Potrošačke cijene su u aprilu, u odnosu na mart, u prosjeku više 0,1 posto, prenio je RTCG.

“Najveći utjecaj na mjesečnu stopu inflacije imao je rast cijena odjeće i obuće, voća, povrća, zračnog prijevoza putnika, goriva i maziva za motorna vozila, usluga smještaja, kafe, čaja i kakaa”, navodi se u saopštenju, prenio je Tanjug.

Zabilježen i pad cijena

Potrošačke cijene u periodu od januara do aprila, u poređenju sa istim periodom prošle godine, u prosjeku su više 4,9 posto, napominje MONSTAT.

Posmatrajući glavne grupe proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u aprilu je u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen rast cijena u grupama odjeća i obuća – 3,6 posto, prijevoz – 0,5 posto, restorani i hoteli – 0,4 posto, zdravlje i rekreacija i kultura – po 0,2 posto.

Pad cijena zabilježen je u grupama ostala dobra i usluge (1,7 posto), namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana (1,3 posto), kao i hrana i bezalkoholna pića (0,4 posto).

Izvor: Agencije