SAD povisio carine na kineska električna vozila na 100 posto

Nove carinske stope primjenjivat će se ne samo na električna vozila nego i na baterije i solarne panele, poluvodiče, lučke dizalice i neke medicinske proizvode poput zaštitnih maski.

'Važno nam je da preduhitrimo novi porast kineskog izvoza i njihov kontinuirani pritisak na cijene, koji otežava konkurentnost američkih čeličana', rekao je Biden (Athit Perawongmetha / Reuters)

SAD povećava carine na električna vozila iz Kine s 25 na 100 posto, objavila je Bijela kuća, nakon niza oštrih mjera kojima administracija predsjednika Josepha Bidena nastoji ograničiti uvoz iz te zemlje.

Nove carine primjenjivat će se ne samo na električna vozila nego i na baterije i solarne panele, poluvodiče, lučke dizalice i neke medicinske proizvode poput zaštitnih maski, javlja dpa.

„Objava je odraz predanosti predsjednika Bidena brizi za američke radnike. Kada smo suočeni s nepoštivanjem pravila konkurentnosti i nepoštenim praksama iz inozemstva, predsjednik će iskoristiti sve što mu je na raspolaganju da zaštiti američke radnike i industriju“, navela je Bijela kuća.

„Bijela kuća tvrdi da su te mjere potrebne jer Kina preplavljuje svjetska tržišta umjetno stvorenim jeftinim izvozom te je Biden reagirao usprkos tome što nastoji stabilizirati odnose s Pekingom“, rekla je Lael Brainard, direktorica Nacionalnog ekonomskog vijeća.

Biden kaže da odluka nema veze s izborima

„Važno nam je da preduhitrimo novi porast kineskog izvoza i njihov kontinuirani pritisak na cijene, koji otežava konkurentnost američkih čeličana“, rekao je Biden tokom posjete Pennsylvaniji i dodao da njegovi postupci nemaju „nikakve veze s izborima“.

Prema podacima Američke vlade, ove mjere utjecat će na izvoz iz Kine, koji iznosi 18 milijardi dolara. Očekuje se da će Peking uzvratiti mjerama odmazde.

Donesene odluke su rezultat četverogodišnje revizije postojećih carina koje je bivši predsjednik Donald Trump uveo u svom trgovinskom ratu protiv Kine, prenosi Hina.

Izvor: Agencije