Poljski farmeri štrajkaju glađu zbog ‘Zelenog dogovora’ EU-a

Poljoprivrednici u Poljskoj i drugim zemljama u EU protestuju posljednjih mjeseci protiv uvoza jeftine hrane iz Ukrajine i ograničenja koja im je nametnula EU.

Poljoprivrednici koji su stupili u štrajk glađu traže sastanak sa premijerom Tuskom (Pawel Supernak / EPA-EFE)

Više poljskih poljoprivrednika stupilo je u štrajk glađu zbog ekoloških propisa Evropske unije za koje kažu da ih tjeraju iz posla, prenosi Tanjug.

Poljoprivrednici u Poljskoj i drugim zemljama u EU protestuju posljednjih mjeseci protiv uvoza jeftine hrane iz Ukrajine i ograničenja koja im je nametnula EU “Zelenim dogovorom” za borbu protiv klimatskih promjena.

Grupa od 14 farmera okupirala je u četvrtak parlament Poljske, a nekoliko dana kasnije su njih petorica koji su tamo ostali najavili da neće uzimati hranu dok im se ne osigura sastanak sa premijerom Donaldom Tuskom.

Nedovoljne subvencije

“Štrajkujemo prije svega protiv politike Evropske unije i počinjemo štrajk glađu”, rekao je 37-godišnji poljoprivredni proizvođač Jaroslav Zareba, prenosi Reuters.

Poljoprivrednici su već dobili ustupke od EU-a u vezi sa “Zelenim dogovorom” (Green Deal) i od poljske vlade, koja je obećala da će platiti 2,1 milijardu zlota (oko 490 miliona eura) subvencija da im kompenzuje niske cijene žitarica, ali mnogi kažu da to nije dovoljno.

Zamjenik ministra poljoprivrede Michal Kolodziejczak rekao je da demonstranti u parlamentu ne predstavljaju većinu farmera, za koje je rekao da su prestali da protestuju zbog mjera koje su sprovedene da im se pomogne.

Izvor: Agencije