Njemački privrednici sve više zabrinuti zbog nedostatka kvalifikovane radne snage

Prema istraživanju koje je provela Njemačka trgovinska i industrijska komora (DIHK) o nedostatku kvalifikovanih radnika, firme nedostatak kvalifikovanog osoblja smatraju jednim od najvećih problema.

Nezaposlenima u zemlji potrebno je osigurati više prilika za obuku i prekvalifikaciju (EPA-EFE/ANNA SZILAGYI)

Iako na tržištu rada u Njemačkoj ima više od 1,5 miliona slobodnih radnih mjesta, njemački privrednici upozoravaju da se radna mjesta mogu popuniti samo političkim mjerama, javlja Anadolija.

Prema istraživanju koje je provela Njemačka trgovinska i industrijska komora (DIHK) o nedostatku kvalifikovanih radnika, kompanije nedostatak kvalifikovanog osoblja smatraju jednim od najvećih poslovnih rizika.

Njemački poslovni svijet navodi da, između ostalog, starije ljude u zemlji treba ohrabriti da rade duže i povećati mogućnosti brige o djeci, kako bi se popunila upražnjena radna mjesta.

U DIHK-u smatraju da finansijski poticaji mogu pomoći ljudima da ostanu duže aktivni na tržištu rada.

Također napominju da je nezaposlenima u zemlji potrebno osigurati više prilika za obuku i prekvalifikaciju.

Potcijenjeno pitanje

DIHK predlaže da sedmično radno vrijeme bude duže jer bi povećanje od 2,5 sata sedmično odgovaralo oko 1,2 miliona dodatnih pozicija sa punim radnim vremenom.

Predsjednik DIHK-a Peter Adrian smatra da je obim nedostatka kvalifikovanog osoblja za poslovanje u Njemačkoj još uvijek potcijenjeno pitanje.

“Ovo predstavlja veliku opasnost za naše kompanije”, upozorio je Adrian, dodajući da demografski jaz u zemlji treba smatrati temeljnim zadatkom za vlast.

Podsjetivši da više od 400 hiljada starijih ljudi svake godine napusti tržište rada, Adrian je naglasio da ovaj demografski jaz nastavlja rasti i predstavlja stvarnu prijetnju blagostanju i napretku cijele države.

Izvor: Agencije