EU produžio bescarinski režim za ukrajinske poljoprivredne proizvode

EU je u junu 2022. godine suspendirao carine na ukrajinske poljoprivredne proizvode kako bi pomogao zemlji u odbrani od ruske agresije.

Poljski poljoprivrednici su više puta blokirali ceste prema Ukrajini, tvrdeći da im uvoz jeftinijih ukrajinskih proizvoda predstavlja nelojalnu konkurenciju (EPA-EFE/MARCIN BIELECKI)

Evropska unija je u ponedjeljak na još godinu dana produžila bescarinski uvoz za poljoprivredne proizvode iz Ukrajine s mogućnošću automatskog uvođenja carina na neke proizvode u slučaju većeg poremećaja na tržištu.

Evropski parlament je 23. aprila izglasao produženje bescarinskog uvoza, a Vijeće je u ponedjeljak donijelo konačno odluku, prenosi Hina.

EU je u junu 2022. godine suspendirao carine na ukrajinske poljoprivredne proizvode kako bi pomogao zemlji u odbrani od ruske agresije. Sada je bescarinski režim produžen do 5. juna sljedeće godine s tim da su uvedena neka ograničenja.

Sigurnosni mehanizam

Novom uredbom uvodi se sigurnosni mehanizam koji će Komisiji omogućiti brzo djelovanje u slučaju većih poremećaja na tržištu jedne ili više država članica.

Ako uvoz pojedinih proizvoda poput peradi, jaja, šećera, krupice, kukuruza i meda dosegne prosjek iz razdoblja od 1. jula 2021. do 31. decembra 2023, carine će se automatski ponovno uvesti.

Ograničenja su uvedena kao odgovor na nezadovoljstvo poljoprivrednika u Evropi. Tako su, primjera radi, poljski poljoprivrednici više puta blokirali ceste prema Ukrajini, tvrdeći da im uvoz jeftinijih ukrajinskih proizvoda predstavlja nelojalnu konkurenciju.

Izvor: Agencije