Ministri s tri kontinenta traže poreze za superbogate

Na globalnom nivou, milijarderi plaćaju poreze na primanja po stopi od samo 0,5 posto. Ministri novu poreznu eru nazivaju korakom na putu prema pravednijem društvu.

Porezni sistemi moraju biti u skladu s načelom pravednosti, poručili su ministri (Nick Iwanyshyn / Reuters - Ilustracija)

Grupa ministara iz Evrope, Južne Amerike i Afrike zatražila je veće poreze za najbogatije građane širom svijeta, upozorivši da bi porezne obaveze morale biti razmjerne platežnoj moći, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

“Trenutno u svijetu postoji približno 3.000 milijardera. Porez bi se mogao odrediti kao minimalni porez od dva posto na imovinu superbogatih”, napisala je Svenja Schulze, njemačka ministrica za razvoj, u članku objavljenom u Der Spiegelu.

Članak potpisuju i španski ministar privrede Carlos Cuerpo, španska ministrica finansija Maria Jesus Montero, južnoafrički ministar finansija Enoch Godongwana i brazilski ministar privrede Fernando Haddad, a objavljen je i u britanskom Guardianu i u španskom El Paisu.

Načelo pravednosti

“Ne bi porez plaćali milijarderi koji već plaćaju odgovarajući iznos poreza na dohodak. No, svi oni koji uspijevaju izbjeći porez na dohodak morali bi dati veći doprinos općem dobru”, dodali su ministri.

Porezni sistemi moraju biti u skladu s načelom pravednosti, poručili su.

“Da bi to postigli, doprinos svakog pojedinca mora biti u skladu s njegovom platežnom moći. Zbog važećih poreznih povlastica, najbogatiji uspijevaju svesti poreze na svoja primanja na najmanju moguću mjeru”, upozoravaju ministri.

Ulaganja u javne usluge

Na globalnom nivou, milijarderi plaćaju poreze na primanja po stopi od samo 0,5 posto. Ministri novu poreznu eru nazivaju korakom na putu prema pravednijem društvu.

“Porez bi vladama istodobno generirao prijeko potreban prihod za ulaganja u javne usluge kao što su zdravstvo, okoliš i infrastruktura”, napisali su.

“To bi svima koristilo, uključujući i one na vrhu prihodne piramide. Procjenjuje se da bi takav porez godišnje mogao generirati dodatnih 250 milijardi dolara prihoda na globalnom nivou”.

Izvor: Agencije