Njemačka očekuje stagnaciju ekonomije i slabiju inflaciju

Ekonomska aktivnost trebala bi u ovoj godini porasti za 0,3 posto, izračunalo je Ministarstvo ekonomije Njemačke, podigavši procjenu za 0,1 postotni bod.

Cijene bi u ovoj godini, prema izračunima Berlina, trebale porasti za 2,4 posto (Liesa Johannssen / Reuters)

Njemačka ekonomija gotovo će stagnirati u ovoj godini, a inflacija bi trebala osjetno usporiti, pokazale su proljetne procjene Vlade u Berlinu.

Ekonomska aktivnost trebala bi u ovoj godini porasti za 0,3 posto, izračunalo je Ministarstvo ekonomije, podigavši procjenu za 0,1 postotni bod, javlja Hina.

“U nastavku godine očekujemo naznake blagog oporavka aktivnosti i polagani izlazak ekonomije iz faze slabosti”, rekao je ministar ekonomije Robert Habeck na predstavljanju proljetnih prognoza u Berlinu.

Vlada polazi od pretpostavke da će ekonomiji u ovoj godini na ruku ići niže stope inflacije, ublažavanje monetarne politike, veće plaće i poboljšana inozemna potražnja, stoji u izvještaju.

Inflacija je smanjila kupovnu moć domaćinstava, ali postepeni oporavak trebale bi donijeti veće realne plaće, u kombinaciji sa zapošljavanjem, te “oživjeti” osobnu potrošnju, procjenjuju u Ministarstvu.

Podignute procjene za svjetsku ekonomiju

Poboljšanje signaliziraju i podignute procjene za svjetsku ekonomiju, napominju, “što će vjerovatno koristiti snažno izvozno orijentiranoj industriji”.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je sredinom aprila podigao prognozu rasta svjetske ekonomije u ovoj godini – sa 3,1 na 3,2 posto. Snizili su procjenu ovogodišnjeg rasta Njemačke – sa 0,5 na svega 0,2 posto.

U 2025. Njemačka vlada očekuje rast aktivnosti u najvećoj evropskoj ekonomiji za jedan posto.

Cijene bi u ovoj godini, prema izračunima Berlina, trebale porasti za 2,4 posto, što je za 0,4 postotna boda slabije nego što su očekivali prošle jeseni. U 2023. porasle su za 5,9 posto.

Naredne godine stopa inflacije trebala bi se spustiti na 1,8 posto.

Izvor: Agencije