Ambasador Murphy pozvao na hitan početak izgradnje novog plinovoda

Pod hitno je potrebno diverzificirati energetske izvore kako bi izbjegli ruske utjecaje, rekao je američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy na Energetskom samitu u Neumu.

O nužnosti realizacije projekta novog plinovoda odavno postoji načelna saglasnost jer BiH sada u cijelosti ovisi o ruskom plinu koji se dobavlja iz pravca Srbije (Florion Goga / Reuters - Illustration)

Michael Murphy, američki ambasador u Bosni i Hercegovini, ponovno je uputio apel vlastima u bosanskohercegovačkom entitetu Federacija BiH da što prije počnu realizaciju projekta povezivanja s plinskom mrežom u Hrvatskoj, rekavši da je to od ključnog strateškog značaja za energetsku sigurnost i suočavanje s prijetnjama iz Rusije.

Murphy je ovo kazao na otvaranju Energetskog samita BiH koji je u Neumu okupio stručnjake i političare iz te zemlje kako bi razmotrili što je potrebno učiniti na donošenju zakona i osiguranju stabilne proizvodnje i opskrbe energijom, javlja Hina.

Američki ambasador je upozorio da Bosna i Hercegovina hitno mora pronaći odgovore na pitanja koja uključuju energetsku tranziciju, ali i odgovor na prijetnje koje proističu iz ruskog utjecaja, odnosno ucjena u opskrbi prirodnim plinom.

„Pod hitno je potrebno diverzificirati energetske izvore kako bi izbjegli ruske utjecaje“, rekao je Murphy, pojašnjavajući kako se to odnosi, prije svega, na realizaciju projekta Južne interkonekcije, odnosno povezivanja plinske mreže u Bosni i Hercegovini s onom u Hrvatskoj iz pravca Zagvozda ka Posušju i dalje kroz Hercegovinu.

‘Sada je vrijeme za djelovanje’

O nužnosti realizacije tog projekta u Bosni i Hercegovini odavno postoji načelna saglasnost jer ta zemlja sada u cijelosti ovisi o ruskom plinu koji se dobavlja preko samo jednog plinovoda iz pravca Srbije, no spor je nastao zbog nesuglasica o tome hoće li projekt izvoditi postojeća kompanija BH-Gas, sa sjedištem u Sarajevu, ili potpuno nova kompanija, čije bi sjedište bilo u Mostaru.

O zakonu još nema dogovora među partnerima u vlasti na federalnom nivou, pa je ambasador Murphy poručio kako se novi zakon mora hitno donijeti te je političare u Bosni i Hercegovini pozvao da prestanu blokirati taj projekt.

„Sada je vrijeme za djelovanje“, rekao je Murphy.

Nikšić: Ambasadorima stalo više nego domaćim političarima

Predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić ocijenio je kako se čini da se ambasadori više od političara trude da Bosna i Hercegovina ispuni obveze koje je sama preuzela.

„Nažalost, u BiH se ni u čemu ne može pobjeći od politizacije, pa svako gleda neke svoje interese zbog čega trpe rješenja koja bi svima bila korisna“, rekao je Nikšić, ističući kako je i projekt Južne interkonekcije nepotrebno ispolitiziran.

Pojasnio je da u tom sukobu različitih interesa njegov prioritet ostaje očuvati jedinstvo vlade, a vjeruje kako su u njoj danas, ipak, nešto bliže zakonskom rješenju koje bi omogućilo izgradnju plinovoda prema Hrvatskoj.

„Na to, ipak, ne možemo čekati unedogled i moramo što prije doći do rješenja kako bi se osigurao još jedan izvor prirodnog plina za Bosnu i Hercegovinu“, rekao je Nikšić.

Izvor: Agencije