Nove tehnologije potaknut će val potražnje za bakrom

Energetska tranzicija i nove tehnologije poput umjetne inteligencije i automatizacije već su poboljšali izglede potražnje za metalom koji odlično provodi električnu energiju.

Potražnja za bakrom snažno će porasti u idućih deset godina, zahvaljujući električnim vozilima, energetskoj infrastrukturi, umjetnoj inteligenciji i automatizaciji (REUTERS/Tarina Rodriguez)

Potražnja za bakrom snažno će porasti u idućih deset godina, zahvaljujući električnim vozilima, energetskoj infrastrukturi, umjetnoj inteligenciji i automatizaciji, procjenjuje trgovačka kuća Trafigura, javlja Hina.

Energetska tranzicija i nove tehnologije poput umjetne inteligencije i automatizacije već su poboljšali izglede potražnje za metalom koji odlično provodi električnu energiju.

U idućih deset godina bit će izvor najmanje deset miliona metričkih tona dodatne potrošnje, izračunali su u Trafiguri.

Otprilike trećinu nove potražnje generirat će sektor električnih vozila, napominje voditelj analize metala u švicarskoj kompaniji Graeme Train.

Rast potražnje za bakrom

“Ta trećina uključuje proizvodnju, prijenos i distribuciju električne energije, a ostatak će otpadati na stvari poput automatizacije, kapitalnih troškova u industriji i rashladnih sistema podatkovnih centara”, objasnio je Train.

Uzlet podatkovnih centara usko je povezan s razvojem umjetne inteligencije.

Poticaj potražnji za bakrom bit će i industrijalizacija i urbanizacija u zemljama u razvoju, posebice u Indiji gdje potrošnja po stanovniku trenutno iznosi samo pola kilograma, ističe voditelj analize u Trafiguri.

U Kini i razvijenim ekonomijama iznosi deset, odnosno sedam kilograma, napominje.

Ubrzana proizvodnja električnih vozila, solarnih panela i ulaganja u mrežu u Kini i oporavak kineske industrije već su potaknuli potražnju za bakrom koji se najviše koristi u energetskoj i građevinskoj industriji.

Pad zaliha u skladištima

Ti su faktori u kombinaciji s tijesnom opskrbom pročišćenim bakrom i i koncentratom bakra podigli cijene tog metala na londonskoj berzi LME na najviši nivo u posljednje dvije godine, blizu 10.000 dolara po toni.

Izvori u industriji bakra kažu da je poskupljenje dijelom rezultat pada zaliha u skladištima registriranim na LME-u, za čak 35 posto u odnosu na oktobar prošle godine, na 121.200 tona.

Dodatni poticaj cijenama bila je i tijesna opskrba koncentratom bakra nakon zatvaranja rudnika Cobre u Panami u vlasništvu kompanije First Quantum's Minerals i procjene rudarskog diva Anglo Americana o smanjenoj proizvodnji.

U takvim uvjetima neki analitičari sada očekuju značajnu nestašicu na tržištu, od gotovo 26 miliona tona u ovoj godini.

Izvor: Agencije