Bavarski čelnik za povlačenje zabrane prodaje dizelaša i benzinaca

Članice Unije i Evropski parlament prije godinu dana donijeli su mjeru o zabrani emisije CO2 iz novih automobila od 2035. godine.

Nedavna anketa pokazala je da se 61 posto Nijemaca protivi zabrani dizel i benzinskih motora nakon 2035. godine, a za je bilo samo njih 24 posto (Angelika Warmuth / EPA)

Bavarski premijer Markus Soeder pozvao je, uoči izbora za Evropski parlament u junu, da se povuče odluka o zabrani motora s unutrašnjim sagorijevanjem u cijeloj Uniji nakon 2035. godine, prenosi Hina.

“Uvođenje zabrane prodaje novih vozila koja imaju motore s unutrašnjim sagorijevanjem nakon 2035. pogrešna je i zbog toga se mora opozvati”, rekao je Soeder za nedjeljno izdanje lista Bild. “Naši proizvođači vozila globalni su lideri u proizvodnji motora s unutrašnjim sagorijevanjem. Upravo zbog toga apsurdno je ugasiti radnu tehnologiju i prepustiti je u budućnosti drugim zemljama”.

Kritizirao je i odluku o prestanku isplate subvencija kupcima električnih vozila.

Promjena politike

“Umjesto zabrane i rezanja izdataka, trebali bismo ih promovirati. Savezna vlada trebala bi ponovno uvesti kupovne subvencije za električne automobile”, rekao je Soeder.

Taj je političar napravio zaokret u politici po tom pitanju. Godine 2007. pozvao je na zabranu motora s unutrašnjim sagorijevanjem od 2020. godine. Tada je kazao da “ekološki motori stvaraju nova radna mjesta”, podsjećaju agencije.

Nedavna anketa pokazala je da se 61 posto Nijemaca protivi zabrani dizelaša i benzinaca nakon 2035. godine, a za je bilo samo njih 24 posto.

Članice Unije i Evropski parlament prije godinu dana donijeli su mjeru o zabrani emisije CO2 iz novih automobila od 2035. godine.

Izvor: Agencije