Pola stoljeća Golfa: Izložba posvećena kultnom VW modelu

Volkswagenov muzej automobila, smješten u blizini tvornice proizvođača na istoku Wolfsburga, ima stalni postav s više od 130 modela – svih koje je tvornica do sada proizvela.

Izložba posvećena Golfu 'jedinici' se može razgledati do kraja februara naredne godine (Tobias Schwartz / AFP)

Kako bi obilježio pola stoljeća od lansiranja svog najprodavanijeg modela, Volkswagen je otvorio novu izložbu posvećenu Golfu u svojoj tvornici i sjedištu u njemačkom gradu Wolfsburgu.

Volkswagen Automuseum posvetio je izložbu kultnom hatchbacku s fokusom na prvu generaciju koja se proizvodila od 1974. do 1983. godine, javlja dpa.

Nasljednik Bube je prvi put sišao s proizvodne trake u Wolfsburgu 29. marta 1974. U usporedbi s Bubom novi model je, možda, izgledao kao nešto s drugog planeta, prenosi Hina.

Dizajn Giorgia Giugiara bio je trenutni uspjeh, a prema proizvođaču, milioniti Golf „jedinica“ sišao je s tvorničke trake do oktobra 1976. VW navodi da je u prvoj generaciji proizvedeno ukupno 6,9 miliona takvih automobila.

‘Zlatna koka’ za VW

Pedeset godina od lansiranja, Golf i u svojoj osmoj generaciji ostaje „zlatna koka“ za VW, čak i dok se kompanija priprema odbaciti motore s unutrašnjim sagorijevanjem.

Volkswagenov muzej automobila, smješten u blizini tvornice proizvođača na istoku grada, također ima stalni postav s više od 130 modela – svih koje je tvornica do sada proizvela.

Izložba posvećena Golfu „jedinici“ se može razgledati do kraja februara naredne godine.

Izvor: Agencije