Njemačka zatvorila nekoliko elektrana na ugalj

Prošle godine Njemačka je energijom koju stvara ugalj osiguravala 26 posto svojih potreba, što je pad u odnosu na 33 posto godinu ranije, kada je energetska kriza bila na vrhuncu.

Njemačka vlada postavila je rok do 2030. godine za postepeno ukidanje uglja (Alexey Malgavko / Reuters)

Zbog popuštanja energetske krize Njemačka je zatvorila nekoliko elektrana na ugalj, a Vlada namjerava postepeno izbaciti ugalj iz upotrebe do 2030, javlja Anadolija.

Njemačka je krajem marta zatvorila nekoliko termoelektrana na ugalj, koje su radile posljednje dvije godine tokom energetske krize, ali sada njihov rad više nije potreban zbog pouzdanijeg snabdijevanja električnom energijom.

Kako je objasnio njemački ministar privrede Robert Habeck, snabdijevanje električnom energijom sada je pouzdanije nego što je bilo prije krize, a elektrane na ugalj više nisu potrebne.

Pad cijena električne energije i plina

Cijene električne energije i plina značajno su pale, a procvat obnovljive energije znači da “većina električne energije sada dolazi iz čistih izvora koji nisu prihvatljivi za klimu”, rekao je Habeck.

RWE i Leag potvrdili su da su zatvorili nekoliko elektrana na lignit u regijama ugljena Rhineland i Brandenburg.

Osim toga, Njemačko ministarstvo privrede objavilo je da je osam srednjih i manjih termoelektrana na ugalj ukupne snage 1,6 gigavata trajno isključeno s mreže.

Tokom energetske krize, kada je Njemačka tražila alternative ruskom plinu, čiji je bila veliki potrošač, nakon ruske invazije na Ukrajinu, neke termoelektrane na ugalj, koje su prema prvobitnim planovima trebale prestati s radom, produžile su aktivnosti, od kojih su neke bile u rezervi i ponovno su pokrenute.

Energetska kriza

“Zatvaranja su bila planirana i propisno uzeta u obzir u svim prognozama snabdijevanja. Sigurnost snabdijevanja i dalje je osigurana”, potvrdio je njemački regulator energetske mreže BNetzA, prenosi portal Euractiv.

Spaljivanje uglja jedan je od načina proizvodnje električne energije, koji najviše zagađuje okoliš, pa su svjetski čelnici prošlog decembra na klimatskoj konferenciji COP28 u Ujedinjenim Arapskim Emiratima pozvali na ubrzanje napora za postepeno ukidanje energije iz uglja.

Njemačka vlada postavila je rok do 2030. godine za “idealno” postepeno ukidanje uglja.

Prošle godine Njemačka je ugljem osiguravala 26 posto svoje energije, što je pad u odnosu na 33 posto godinu ranije, kada je energetska kriza bila na vrhuncu.

Izvor: Agencije