Biden želi utrostručiti carine na čelik i aluminij iz Kine

Američki predsjednik je optužio Peking da ‘vara’ u globalnoj trgovini čelikom na štetu američkih proizvođača i njihovih radnika koji su ključna izborna baza demokrata uoči izbora.

'Stojim uz vas, radnici američke industrije čelika', rekao je Biden u Pittsburghu, glavnom gradu metaloprerađivačke industrije (Elizabeth Frantz / Reuters)

Američki predsjednik Joseph Biden želi utrostručiti carine na čelik i aluminij iz Kine, što se tumači kao njegova politička odluka u interesu američke radničke klase koju pokušava privući tokom predizborne kampanje.

„Stojim uz vas, radnici američke industrije čelika“, rekao je Biden u Pittsburghu, glavnom gradu metaloprerađivačke industrije kojoj prijeti međunarodna konkurencija, javio je AFP.

Optužio je Peking da „vara“ u globalnoj trgovini čelikom na štetu američkih proizvođača i njihovih radnika koji su ključna izborna baza demokrata uoči novembarskih izbora.

Iako je Biden rekao da nije bilo trgovinskog rata s Kinom, njegova administracija je, uprkos tome što se zalagala za povećanje carina, pokrenula istragu o kineskim mjerama u sektoru brodogradnje. Sindikati i poslodavci su jednoglasno pozdravili te protekcionističke mjere.

Peking je veoma brzo osudio te „lažne optužbe“.

„Američka istraga pogrešno tumači normalne trgovinske i investicijske aktivnosti kao štetne po nacionalnu bezbjednost i interese američkih kompanija“, objavilo je Kinesko ministarstvo trgovine, dodajući da SAD „okrivljuje Kinu za vlastite industrijske probleme“.

Sindikalna podrška Bidenu

Sindikat metalaca „United Steelworkers“ (USW) zahvalio je Bidenu zbog „agresivne“ akcije odbrane njihovih radnih mjesta.

Sindikat je prošlog mjeseca najavio da će podržati Bidena na novembarskim izborima, optuživši njegovog protivkandidata Donalda Trumpa za „demontažu radničkih prava“, iako se predstavlja kao „šampion oživljavanja američke proizvodne industrije“.

„Kineske čeličane ne moraju da brinu o ostvarivanju profita jer ih Kineska vlada u velikoj mjeri subvencioniše“, rekao Biden predstavnicima radnika. „Oni se ne takmiče, oni varaju i vidjeli smo štetu ovdje u Americi“.

Više od 40 posto radnih mjesta u proizvodnji izgubljeno je od 1990. u saveznoj državi Pennsylvaniji, historijskom srcu američke industrije i jednoj od šest ključnih država koje bi u novembru mogle odlučiti ishod izbora između Bidena i Trumpa, prenijela je Beta.

Izvor: Agencije