Volkswagen će investirati 2,5 milijarde eura u kineske pogone

Centar u gradu Hefei pomoći će kompaniji da za 30 posto brže plasira tehnologije na kinesko tržište i proizvodi više električnih vozila.

Volkswagen se sprema da u Kini proizvodi i dva modela marke Volkswagen koje razvija u saradnji s kineskim partnerom XPENG-om (Qilai Shen / Bloomberg via Getty Images) (Bloomberg)

Njemačka automobilska grupa Volkswagen objavila je da će investirati 2,5 milijarde eura u proširivanje proizvodnog i inovacijskog središta u kineskom gradu Hefeiju.

Centar u Hefeiju pomoći će kompaniji da za 30 posto brže plasira tehnologije na kinesko tržište i proizvodi više električnih vozila, rekao je Ralf Brandstaetter, član Upravnog odbora Volkswagen grupe za Kinu.

BYD ispred Volkswagena

Volkswagen se sprema da u Kini proizvodi i dva modela marke Volkswagen, koje razvija u saradnji s kineskim partnerom XPENG-om, prenosi Reuters. Proizvodnja bi trebala početi 2026. godine.

Volkswagen je krajem 2022. izgubio titulu najprodavanije marke automobila u Kini, koju mu je preoteo domaći proizvođač električnih vozila BYD. Njemačka kompanija najavila je niz novih modela u elektrifikaciji kineskog portfelja kako bi vratila izgubljeni udio na najvećem tržištu automobila u svijetu, prenosi Hina.

Izvor: Agencije