Profit vlasnika TikToka prošle godine porastao na 40 milijardi dolara

Interni podaci kompanije ByteDance sugeriraju da je postala jedan od najbrže rastućih svjetskih tehnoloških giganata u 2023. godini.

Zarada prije kamata, poreza na dobit i amortizacije firme ByteDance, vlasnika TikToka, skočila je sa gotovo 25 milijardi dolara u 2022. godini na više od 40 milijardi dolara u 2023. godini (Dado Ruvić / Reuters)

Profit kineske kompanije ByteDance, vlasnika platforme TikTok, je u 2023. porastao za 60 posto i tako nadmašio rast glavnih kineskih tehnoloških konkurenata kao što su Tencent i Alibaba.

Zarada prije kamata, poreza na dobit i amortizacije (EBITDA) firme ByteDance skočila je sa gotovo 25 milijardi dolara u 2022. godini na više od 40 milijardi dolara u 2023. godini, prema anonimnim upućenim izvorima agencije Bloomberg.

Povećanje prihoda

Prema istim izvorima, ByteDance je prošle godine također povećao prihod sa 80 milijardi dolara u 2022. na gotovo 120 milijardi dolara u 2023.

Rezultati pokazuju da je ByteDance prvi put pretekao konkurentsku kinesku kompaniju Tencent, kako po prihodu, tako i po profitu, pošto je  iskoristio svoje popularne platforme za kratke video zapise kako bi se proširio na međunarodnu online trgovinu i održao svoju globalnu popularnost.

Interni podaci ByteDancea nisu zvanično potvrđeni, ali oni sugeriraju da je kompanija postala jedan od najbrže rastućih svjetskih tehnoloških giganata u 2023.

Izvor: Agencije