Mostarski Aluminij za 30 posto povećao izvoz u Izrael

MT Abraham Group je u vlasništvu Amira Grossa Kabirija, a od 2021. godine obnovio je rad u pogonima kompanije Aluminij u Mostaru.

Aluminij već dugi niz godina opslužuje izraelsko tržište, kazao je Kabiri (Dado Ruvić / Reuters)

Kompanija Aluminij iz Mostara, koja je u najmu izraelske MT Abraham Grupe, povećala je posljednjih nekoliko mjeseci za 30 posto isporuku aluminija Državi Izrael, koja se suočava s rastućim pritiscima zbog rata s Hamasom.

“Aluminij već dugi niz godina opslužuje izraelsko tržište. Vidimo stalno rastuće tržište aluminija u Izraelu kao stup naše baze kupaca u regiji Bliskog istoka i ponosni smo što im služimo, posebno u izazovnim vremenima”, rekao je Amir Gross Kabiri, direktor MT Abraham Group, za agenciju Hina.

Pojasnio je kako je od novembra prošle godine za 30 posto porastao izvoz aluminijskih trupaca i ingota iz mostarske kompanije u Izrael, dok se istovremena smanjila potražnja iz određenih država koje se protive potezima Izraela.

‘Popunjavanje praznine’

Tako je u utorak Ankara objavila da počinje s ograničavanjem izvoza većeg broja roba i proizvoda Izraelu sve dok ta zemlja ne proglasi prekid vatre i omogući dotok pomoći u Gazu.

Kabiri je uvjeren kako kompanija koju imaju u najmu može pomoći popuniti prazninu u opskrbi aluminijem koju bi sankcije Turske mogle stvoriti.

“Imamo kapacitet za proizvodnju 250.000 tona aluminija godišnje, što može pokriti značajan dio izraelskih potreba”, rekao je Kabiri.

MT Abraham Group je u vlasništvu Amira Grossa Kabirija, a od 2021. godine obnovio je rad u pogonima Ljevaonice, koja djeluje u okviru kompanije Aluminij u Mostaru.

Izvor: Agencije