Mala preduzeća u SAD-u sve pesimističnija

Četvrtina vlasnika malih preduzeća izjavila je da im je najveći problem u poslovanju inflacija, zbog većih troškova inputa i rada.

Nestašica radne snage, kvalificirane i nekvalificirane, najviše muči male kompanijama u sektorima prijevoza, građevinarstva i uslužnih djelatnosti (Ariens Co. / Handout via Reuters)

Raspoloženje malih preduzeća u SAD-u spustilo se u martu na najniži nivo u više od 11 godina, uz znatno pogoršana očekivanja prometa, pokazalo je istraživanje Nacionalne federacije nezavisnih kompanija (NFIB).

Indeks optimizma malih preduzeća pao je u martu za 0,9 bodova u odnosu na februaru, na 88,5 bodova, najniži nivo od decembra 2012. godine. To znači da njegova vrijednost već nešto više od dvije godine zaostaje za 50-godišnjim prosjekom koji iznosi 98 bodova.

Znatno više malih preduzeća sada očekuje slabiji promet u idućem periodu, prema neto negativnom udjelu onih koji očekuju bolji rezultat, većem za osam postotnih bodova nego u februaru.

Četvrtina vlasnika malih preduzeća izjavila je da im je najveći problem u poslovanju inflacija, zbog većih troškova inputa i rada, što predstavlja povećanje za dva postotna boda u odnosu na februar.

Podizanje cijena

Zato nešto više od četvrtine njih planira podići prosječne prodajne cijene, znatno više nego u februaru.

Podizanje cijena bilo je do sada najraširenje u sektorima finansija, maloprodaje, građevinarstva, veleprodaje i prijevoza.

Uvećan je i udio preduzeća koja su podigla plaće radnika, uprkos slabijoj potražnji za radnom snagom.

Prošle sedmice udruženje je izvijestilo da su njihovi planovi u martu bili na najnižem nivou od maja 2020. godine.

Nestašica radne snage, kvalificirane i nekvalificirane, najviše muči male kompanijama u sektorima prijevoza, građevinarstva i uslužnih djelatnosti, navodi udruženje.

Izvor: Agencije