Crnogorska vlada se zadužila 687 miliona eura

Novac koristit će se isključivo za vraćanje starih kredita, kao i infrastrukturne projekte za razvoj države, naveo je premijer Milojko Spajić.

Do kraja godine Crnoj Gori na naplatu stiže gotovo 657 miliona eura na ime starih dugova, od čega glavnicu čini 519, a kamate 138 miliona eura (Reuters)

Premijer Crne Gore Milojko Spajić potvrdio je da se vlada te države zadužila na londonskoj berzi u iznosu od 687 miliona eura i kamatnom stopom od 5,8 posto.

Ovako osiguran novac koristit će se isključivo za vraćanje starih kredita, kao i infrastrukturne projekte za razvoj države, naveo je Spajić na mreži X.

Spajić je rekao kako je javnost ovih dana svjedočila “užasnim i senzacionalističkim medijskim napisima o transakciji” koji su, kako kaže, “prkosili svim pravilima londonske berze koji nalažu da transakcija nije javna dok se ne završi čitav proces, kada se tom obveznicom može slobodno trgovati na berzi i da svi njeni detalji postaju dostupni svima”.

“Uprkos tome – pojedini mediji i kvazianalitičari nisu prestajali da bombarduju javnost sa špekulacijama, poluistinama i lažnim informacijama prije završetka procesa. Upravo je takvo ponašanje, koje ne postoji nigdje u civilizovanom svijetu, kreiralo dosta nestabilnosti na tržištu i jako otežalo rad našem timu. Malo je država u kojima javna scena radi šačice senzacije, a ponekad i političkih interesa, radi otvoreno protiv interesa sopstvene države kao kod nas”, naglasio je Spajić.

Na naplatu stiže 657 miliona eura

Ali, kako navodi, “tu smo gdje smo”, prenijela je Beta.

“Znali smo kakvu bitku bijemo. Najbitnije da je sve uspješno završeno sa nevjerovatnim rezultatima zahvaljujući sjajnom timu Ministarstva finansija”, poručio je Spajić.

Mediji su objavili da vlada planira zaduženje između 500 i 700 miliona, a pojedini analitičati su tvrdili da će se vlada zadužiti u dolarima.

Iz Ministarstva finansija su prethodno demantovali medijske informacije da će se vlada zadužiti.

Do kraja ove godine na naplatu stiže gotovo 657 miliona eura na ime starih dugova, od čega glavnicu čini 519, a kamate 138 miliona eura.

Izvor: Agencije