Poljski poljoprivrednici nastavili proteste protiv trgovinske politike EU-a

Poljski poljoprivrednici su zabrinuti da će ukrajinsko žito sniziti cijene lokalnih žitarica nakon što su u EU otvorene rute snabdijevanja kako bi se izbjegle crnomorske luke koje je blokirala Rusija.

Ukrajina je spremna ograničiti izvoz hrane u Evropsku uniju kako bi ublažila zabrinutost poljskih poljoprivrednika, poručeno je iz Kijeva (Omar Marques / Anadolija)

Poljski poljoprivrednici na traktorima nastavili su protest u glavnom gradu Varšavi protiv trgovinske politike Evropske unije (EU) o uvozu ukrajinske hrane, javlja Anadolija.

Poljski poljoprivrednici su već više od dvije godine zabrinuti da će ukrajinsko žito sniziti cijene lokalnih žitarica nakon što je Evropska unija uspostavila rute snabdijevanja kroz EU kako bi izbjegla crnomorske luke koje je blokirala Rusija.

Demonstranti su tokom protesta nosili poljske zastave i okupili se oko zapaljene vatre na ulici u Varšavi.

Masovno okupljanje oko zapaljene vatre na ulici u Varšavi (Omar Marques / Anadolija)

Ukrajina spremna ograničiti izvoz hrane u EU

Ukrajina je spremna ograničiti izvoz hrane u Evropsku uniju kako bi ublažila zabrinutost poljskih poljoprivrednika, izjavio je Taras Kačka, zamjenik ministra ekonomije Ukrajine.

Prema njegovim riječima, kako prenosi Bloomberg, Kijev može upotrijebiti alate koji će stabilizirati naglo povećanje izvoza u EU.

Poljski premijer Donald Tusk je prethodno izjavio da njegova vlada razmatra privremeno zatvaranje granice za trgovinu s Ukrajinom ako Varšava ne postigne sporazum s Kijevom koji bi ograničio uvoz prehrambenih proizvoda.

“Poljska plaća previsoku cijenu za odluku o pokretanju slobodne trgovine s Ukrajinom“, izjavio je ranije Tusk.

Poljski poljoprivrednici nastavljaju proteste (Omar Marques / Anadolija)

Uništeno 160 tona ukrajinskog žita

Gotovo 160 tona ukrajinskog žita uništeno je na poljskoj željezničkoj stanici u jeku velikih demonstracija poljoprivrednika održanih u februaru, a visoki ukrajinski zvaničnik je taj čin nazvao “neodgovornim”, napominjući da “prolazi nekažnjeno”.

Poljski poljoprivrednici, koji su se tada okupili kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo zbog, kako su naveli, nepoštene konkurencije iz Ukrajine i propisa Evropske unije o zaštiti okoliša, blokirali su autoceste i granične prijelaze s Ukrajinom te su prosuli ukrajinsko žito iz željezničkih vagona.

Lidia Kowalska, glasnogovornica policije iz sjevernoga poljskog grada Bydgoszcza, rekla je da se incident dogodio u obližnjem selu Kotomierz i da je rasuti proizvod koji je transportiran zapravo kukuruz.

Izvor: Agencije