Meksiko demantirao da se želi pridružiti BRICS-u

Meksiko nije podnio zahtjev za pridruživanje grupi, ali prati razvoj situacije sa zanimanjem, zbog ekonomske težine zemalja članica i bilateralne trgovine koju naša zemlja vodi sa članicama, navele su vlasti.

BRICS je savez koji čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika (Rodger Bosch / AFP)

Ministarstvo vanjskih poslova Meksika demantiralo je navode da se ta zemlja nastoji pridružiti BRICS-u, dodajući da sa zanimanjem prati razvoj situacije.

„Povodom navoda koji kruže u medijima o navodnoj kandidaturi Meksika za ulazak u BRICS 2024. godine, Ministarstvo vanjskih poslova objavljuje da je ta izjava nepouzdana“, navedeno je u demantiju. „Meksiko nije podnio zahtjev za pridruživanje grupi, ali prati razvoj situacije sa zanimanjem, zbog ekonomske težine zemalja članica i bilateralne trgovine koju naša zemlja vodi sa članicama“.

Medijska nagađanja

Prethodno su pojedini mediji u Meksiku objavili da se ta zemlja namjerava pridružiti BRICS-u, savezu koji čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, u ovoj godini.

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador rekao je prošlog ljeta da se Meksiko ne namjerava pridružiti BRICS-u, iako pozdravlja učešće drugih zemalja u organizaciji, iz ekonomskih i geopolitičkih razloga, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije