Cijene nafte rastu, znatno više u SAD-u nego u Evropi

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice porasla je 2,4 posto – na 83,55 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,5 posto – na 79,97 dolara.

Od početka godine cijena nafte na londonskom tržištu porasla je više od osam, a na američkom više od 10 posto (Joe Raedle / Getty Images via AFP)

Na svjetskim tržištima cijene nafte prošle sedmice su porasle, nadoknadivši gubitke od prethodne sedmice, jer trgovci očekuju da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici zadržati ograničenja proizvodnje i u idućem tromjesečju.

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice porasla je 2,4 posto – na 83,55 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,5 posto – na 79,97 dolara, javlja Hina.

Tokom sedmice cijene su se kretale u uskom rasponu, a značajnije su porasle, oko dva posto, tek u petak. Podršku im pružaju geopolitičke napetosti na Bliskom istoku, kao i procjene da će OPEC i saveznici tog kartela zadržati ograničenu proizvodnju i u drugom tromjesečju.

Podršku cijenama pruža i procjena trgovaca da Saudijska Arabija u aprilu neće značajnije mijenjati cijene nafte koju prodaje azijskim kupcima.

S druge strane, značajniji rast cijena sprječava usporavanje rasta najvećih svjetskih ekonomija, a time i potražnje za naftom.

Očekuje se usporavanje američke ekonomije

Kako se inflacija u SAD-u i dalje kreće znatno iznad ciljanih iznosa američke centralne banke od dva posto, čelnici Feda poručuju da ne treba žuriti sa smanjenjem kamata. To znači da se može očekivati daljnje usporavanje rasta najveće svjetske ekonomije, kao i potrošnje, pa ne bi trebala porasti ni potražnja za naftom. Tim više što ni Evropska centralna banka vjerovatno neće žuriti sa smanjenjem kamata, pa se ne očekuje ni rast potražnje u Evropi.

Osim toga, kineska ekonomija, najveći svjetski uvoznik nafte, ne oporavlja se tako brzo kako su se trgovci nadali.

Uglavnom zbog geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku, od početka godine cijena nafte na londonskom tržištu porasla je više od osam, a na američkom više od 10 posto, nakon što su prošle godine pale 10-ak posto.

Izvor: Agencije