Lufthansa i sindikat Verdi postigli dogovor, u posljednji tren izbjegnut štrajk

Zbog niza štrajkova zemaljskog osoblja u posljednje vrijeme, stotine Lufthansinih letova je bilo otkazano.

Lufthansa procjenjuje da su štrajkovi zaposlenika od početka godine stajali kompaniju 250 miliona eura (Thilo Schmuelgen/Reuters)

Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi postigli su dogovor o plaćama i uvjetima rada te je u posljednji tren izbjegnut štrajk uoči Uskrsa.

Nakon uspješne arbitraže, Lufthansa i Verdi su se složili oko temeljnih načela kolektivnog ugovora za oko 25.000 zaposlenika, prenosi Hina navode njemačke novinske agencije dpa.

“Zadovoljni smo ishodom arbitraže”, rekao je sindikalni pregovarač Marvin Reschinsky.

Dodtani troškovi

Michael Niggemann, direktor Lufthanse za ljudske resurse, je također zadovoljan ishodom pregovora, ali je pritom nagovijestio da kompaniju očekuju velika ulaganja.

“Dogovor o povećanju plaća će rezultirati dodatnim troškovima”, rekao je Niggemann.

Detalji sporazuma bit će objavljeni u četvrtak.

Verdi je tražio 12,5 posto veću plaće za zemaljsko osoblje za 12-mjesečni period, a Lufthansa je nudila povećanje od 10 posto za 28 mjeseci. Bonus za inflaciju od 3.000 eura nije bio doveden u pitanje.

Zbog niza štrajkova zemaljskog osoblja u posljednje vrijeme, stotine Lufthansinih letova je bilo otkazano.

Lufthansa procjenjuje da su štrajkovi zaposlenika od početka godine stajali kompaniju 250 miliona eura.

Njemačku je ponovo pogodio dvostruki val štrajkova u saobraćajnom sektoru, nakon što su mašinovođe i kabinsko osoblje aviona u utorak prekinuli rad zbog tekućih sporova oko plaća.

U glavnim zračnim centrima Frankfurtu i Minhenu deseci hiljada putnika morali su ranije ovog mjeseca pomaknuti svoje letove i zbog štrajka sindikata kabinskog osoblja Ufo u Lufthansi. Pojedinačni letovi također su otkazani na drugim lokacijama, poput aerodroma BER u glavnom gradu.

Dva sindikata u to vrijeme nisu međusobno koordinirala svoje djelovanje.

Izvor: Agencije