Kina pokrenula spor protiv SAD-a zbog ‘diskriminatornih’ subvencija

Kina pokreće postupak pred Svjetskom trgovinskom organizacijom kako bi ‘zaštitila legitimne interese kineske industrije električnih vozila i sačuvala ravnopravnu utakmicu na globalnom tržištu’.

Kina je pred WTO-om pokrenula postupak zbog 'diskriminatornih subvencija' u američkom Zakonu o smanjenju inflacije (Ren Chao / Xinhua via EPA-EFE)

Kina je pred Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO) pokrenula spor protiv Sjedinjenih Američki Država zbog “diskriminatornih” subvencija za proizvodnju električnih automobila, saopćio je Kineski odbor pri WTO-u.

Kina je pred WTO-om pokrenula postupak zbog, “u osnovi, diskriminatornih subvencija” u američkom Zakonu o smanjenju inflacije (IRA) koje su, kako navode, rezultirale isključivanjem s američkog tržišta robe iz Kine i drugih članica WTO-a, prenosi Hina.

„Pod izgovorom odgovora na klimatske promjene, smanjenja ugljičnih emisija i zaštite okoliša, (te subvencije) zapravo su uvjetovane kupovinom i korištenjem robe iz SAD-a, odnosno uvozom iz određenih regija”, saopćio je kineski odbor pri WTO-u.

Kinesko ministarstvo trgovine poziva Washington da „trenutno korigira diskriminatornu industrijsku politiku i sačuva stabilnost globalnih industrijskih i opskrbnih lanaca za nova energetska vozila”, rekla je glasnogovornica Ministarstva u Pekingu.

Kineski odbor saopćio je da pokreće postupak pred WTO-om „kako bi zaštitio legitimne interese kineske industrije električnih vozila i sačuvao ravnopravnu utakmicu na globalnom tržištu”.

SAD može uložiti žalbu

Zvaničnik WTO-a potvrdio je da su zaprimili zahtjev Kine za konsultacije o toj temi, ne navodeći pojedinosti.

Ured Američkog ministarstva trgovine nije odmah odgovorio na upit Reutersa da komentira kineski potez.

Nakon žalbe, WTO osniva vijeće za rješavanje spora i obično donosi odluku za šest mjeseci, a često im treba i više vremena.

Ako WTO presudi u korist Kine, Washington može uložiti žalbu i iskoristiti pravni vakuum koji traje još od decembra 2019. zbog protivljenja Washingtona imenovanju sudija Glavnog žalbenog vijeća WTO-a.

SAD traži reformu tog tijela, tvrdeći da prekoračuje ovlasti. Pokrenuti su i pregovori koji nailaze na brojne prepreke, napominje Reuters.

Izvor: Agencije