Izvoz turskog oružja u Izrael izaziva kontroverze: Ankara govori o manipuliranju javnim mnijenjem

Opkoljena palestinska enklava izložena je izraelskoj agresiji već 172 dana zaredom, u kojoj je poginulo više od 32 hiljade Palestinaca, dok je više od 74 hiljade ranjeno, uglavnom žena i djece.

Jedna od turskih luka za izvoz robe (Anadolija)

Piše: Zaid Isleem

Službeni podaci koje je objavio Turski zavod za statistiku otkrivaju da je od početka januara ove godine nastavljen izvoz u Izrael, što se odnosi na municiju, barut i dijelove oružja,

Prema službenim podacima koje je to tijelo objavilo u ponedjeljak, i prema bazi statističkih podataka o vanjskotrgovinskom prometu, Turska je tokom protekla dva mjeseca u Izrael izvezla municiju i oružje u vrijednosti od 2. 919.058 miliona turskih lira (90 hiljada američkih dolara).

Vrijednost izvoza baruta i eksplozivnih materijala iznosila je 1.940.036 turskih lira (60 hiljada dolara), dok je izvoz raznih hemijskih tvari (biodizel, sredstva za gašenje požara, dezinfekcijska sredstva i insekticidi) iznosio 33.075.119 turskih lira (1.3 miliona dolara).

Ovi podaci pokazuju značajan pad obujma turskog izvoza ove vrste u Izrael, jer je izvoz municije i oružja iznosio 23.567.746 miliona turskih lira (736 hiljada dolara), a izvoz baruta i eksplozivnih materijala 13.695.460 miliona turskih lira (427 hiljade dolara).

Izvoz hemijskih tvari iznosio je 484.112.009 turskih lira (15 miliona dolara).

Protesti u Istanbulu u znak podrške Gazi (Anadolija)

Bijes i osude

Iako je došlo do pada turskog izvoza u Izrael, na društvenim mrežama su izbile oštre rasprave i iznesene su brojne osude. Korisnici društvenih mreža pozivaju da se ovaj izvoz pod hitno obustavi kao odgovor na masakre koje je počinila izraelska okupacijska vojska u Pojasu Gaze.

Opkoljena palestinska enklava izložena je izraelskoj agresiji već 172 dana zaredom, u kojoj je poginulo više od 32 hiljade Palestinaca, dok je više od 74 hiljade ranjeno, uglavnom žena i djece.

Korisnici društvenih mreža smatraju da svi koji su uključeni u ovaj izvoz u Izrael na indirektan način doprinose u pružanju podrške vojnim operacijama u Pojasu Gaze.

U svom komentaru na podatke o izvozu, Mahmut Sahin, potpredsjednik konzervativne stranke Huda Par, izrazio je sve veću zabrinutost zbog nastavka turskog izvoza u Izrael. Istaknuo je da je njegova stranka ranije više puta upozoravala na opasnost ovog izvoza. Također je uputila brojne zahtjeve turskoj vladi da to zaustavi, ali da na zahtjeve ove stranke nije odgovoreno.

Sahin je objasnio da posljednji podaci, koje je objavila službena agencija za statistiku turske vlade, pokazuju da se ovaj izvoz nastavlja. Smatra da se na taj način, prema njegovim riječima, otvoreno prkosi onome što osjeća turski narod i svi oni koji podržavaju palestinsko pitanje. Ponovo je apelirao na tursku vladu da poduzme hitne korake kako bi se zaustavio ovaj izvoz, upozorivši da bi dalji nastavak izvoza u Izrael mogao učiniti Tursku saučesnikom u onome što se događa palestinskom narodu.

Važno je napomenuti da stranka Huda Par već mjesecima vodi kampanju među građanima i političkim krugovima sa zahtjevom da se prekine trgovinska razmjena s Izraelom. Stranka je prethodno podržala predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Oglasilo se Ministarstvo odbrane Turske

Kasnije u utorak, tursko Ministarstvo odbrane navelo je u svom saopćenju da nije moguće da Turska provodi bilo kakve aktivnosti koje ni naštetile Palestincima ili da sudjeluje u takvim aktivnostima.

Ministarstvo je naglasilo da je Turska uvijek stajala uz Palestinu, napomenuvši da Ministarstvo odbrane ne učestvuje u bilo kakvim aktivnostima s Izraelom, pogotovo kada je riječ o vojnoj obuci, vojnim vježbama i saradnji u području odbrambene industrije.

Ministarstvo je u svom saopćenju objasnilo da Izrael nastavlja svoja neprijateljstva u Pojasu Gaze ne praveći razliku između civilnih ciljeva, izbjegličkih kampova, bogomolja, škola i bolnica.

Ministarstvo trgovine negira

Sa svoje strane, tursko Ministarstvo trgovine saopćilo je da su, kako je to opisalo, tvrdnje koje su objavljene na stranim portalima u vezi s trgovinom oružjem s Izraelom “netačne i da imaju za cilj obmanuti javnost”.

Ministarstvo je jučer na svom nalogu na društvenim mrežama objavilo da su neke strane internetske stranice objavile kako je ”otkriveno da je izvoz municije i oružja iz Turske u Izrael nastavljen od januara 2024. godine.”

Ministarstvo je objasnilo da su u objavljenim vijestima korišteni ”naslovi poglavlja u carinskim propisima br. 36 i 93” koji se odnose na eksplozivne materijale, zapaljive materijale, opremu za ribolov, rezervne dijelove i pribor te korišteni kao dokaz o ”izvozu oružja, s ciljem zavaravanja javnosti, te kako ova vijest nema veze s istinom”.

Omer Bolat kaže da je trgovinska razmjena između njegove zemlje i Izraela smanjena za 50 posto (AFP)

Izvoz nakon Potopa Al-Aksa

Ministar trgovine Omer Bolat izjavio je u ranijem intervjuu za Al Jazeeru da je od 7. oktobra, odnosno nakon operacije Potop al-Aksa, nakon koje je uslijedila izraelska agresija na Pojas Gaze, do 4. decembra trgovina između Ankare i Tel Aviva smanjena za više od 50 posto, te kako se taj pad nastavlja.

Brojke dobivene od Turskog zavoda za statistiku otkrile su da je u oktobru 2023. turski izvoz u Izrael porastao za 29 posto u poređenju s istim razdobljem 2022. godine, dok je uvoz zabilježio značajan pad od 59 posto. Turski zavod je saopćio da je Izrael zauzimao 13. mjesto na listi zemalja koje najviše uvoze turske proizvode tokom 2023. godine, što čini 2,1 posto ukupnog izvoza Turske.

Međutim, Udruženje turskih izvoznika objavilo je da je u februaru zabilježen značajan rast izvoza u Izrael, a podaci koji su objavljeni pokazali su povećanje od 26 posto u odnosu na januar, penjući se time sa 318 miliona na 400 miliona dolara.

Izvor: Al Jazeera