Francuska i Poljska za snažnije ograničenje uvoza hrane iz Ukrajine

Članice EU-a raspravljaju o tome kako da produže bescarinski uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, a da istovremeno ispune i zahtjeve poljoprivrednika koji mjesecima blokiraju prometnice.

Francuski ministar poljoprivrede Marc Fesneau smatra da bi destabilizirana evropska tržišta mogla narušiti podršku Kijevu, što ne bi bilo u interesu EU-a, ni Ukrajinaca (Kacper Pempel / Reuters)

Francuska i Poljska zatražile su snažnije ograničavanje uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine, da bi se spriječila, kako su navele, destabilizacija evropskih poljoprivrednih tržišta i novi protesti poljoprivrednika.

Članice Evropske unije u Briselu raspravljaju o tome kako za godinu dana da produže bescarinski uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, a da istovremeno ispune i zahtjeve evropskih poljoprivrednika koji mjesecima blokiraju prometnice zbog ekoloških pravila Unije i uvoza jeftinih proizvoda iz zemalja koje nisu članice EU-a, javlja Reuters.

‘Visoka cijena’

Francuski ministar poljoprivrede Marc Fesneau smatra da bi destabilizirana evropska tržišta mogla narušiti podršku Kijevu, što ne bi bilo u interesu EU-a, ni Ukrajinaca.

Njegov poljski kolega Czeslaw Siekierski rekao je da su poljoprivrednici u zemljama koje su susjedne Ukrajini platili previsoku cijenu zbog uvoza jeftinih ukrajinskih proizvoda.

Evropska komisija predložila je suspenziju nameta na ukrajinske poljoprivredne proizvode za godinu dana do juna 2025. godine. Predviđeno je da se tom temom pozabave predstavnici Unije na sastanku u srijedu, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije