SAD kažnjava ruske firme koje zaobilaze sankcije

Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) odredila je 13 subjekata i dva pojedinca u posljednjoj rundi sankcija usmjerenih na financijsku infrastrukturu Rusije.

Washington želi blokirati Moskvu da ne koristi međunarodni financijski sistem za ostvarivanje ratnih ciljeva u Ukrajini (Dado Ruvić / Reuters)

Ministarstvo financija SAD-a kaznit će ruske financijske i tehnološke kompanije, kao i pojedince, zbog transakcija u vezi s virtualnom imovinom, koje, kako se navodi, imaju za cilj da zaobiđu američke sankcije uvedene Rusiji zbog rata u Ukrajini.

Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) odredila je 13 subjekata i dva pojedinca u posljednjoj rundi sankcija usmjerenih na financijsku infrastrukturu Rusije, prenio je Reuters.

Mnogi već pod sankcijama

Agencija navodi da na taj način Washington želi blokirati Moskvu da ne koristi međunarodni financijski sistem za ostvarivanje ratnih ciljeva u Ukrajini.

Pet subjekata s liste su u vlasništvu ili pod kontrolom osoba koje su već pod sankcijama američke Kancelarije za kontrolu strane imovine, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije