Njemački sindikat mašinovođa i željeznica postigli dogovor

Od novembra, kada su počeli pregovori, mašinovođe su štrajkale šest puta, što je dovodilo do višednevnog kolapsa međugradskog i gradskog željezničkog saobraćaja.

Ministar saobraćaja Volker Wissing (pozdravio je dogovor sindikata i DB-a (Nadja Wohlleben / Reuters)

Nakon šest štrajkova u posljednjih nekoliko mjeseci koji su paralizirali željeznički saobraćaj u Njemačkoj, sindikat mašinovođa GDL i Njemačka željeznica (Deutsche Bahn, DB) postigli su sporazum o kolektivnom ugovoru.

“Mi smo nakon mnogo natezanja i teških pregovora s GDL-om potpisali nove kolektivne ugovore”, rekao je direktor kadrovskog odjela DB-a Martin Seiler.

Glavna prepreka dogovoru bio je zahtjev za smanjenjem radnog vremena za mašinovođe s 38 na 35 radnih sati sedmično, uz punu plaću, na što je DB na kraju i pristao. Zaposleni koji ostanu pri sadašnjem radnom vremenu, dobit će i veće plaće.

Svim mašinovođama bit će povećane plaće za 420 eura, a bit će isplaćena i jednokratne premije za pokrivanje troškova inflacije u visini od 2.850 eura, prenosi Hina.

‘Uspjeh za GDL’

Direktor sindikata GDL Klaus Weselsky je rekao kako je postignuti dogovor “potpuni uspjeh za GDL”.

Ministar saobraćaja Volker Wissing (Liberalno-demokratska stranka FDP) pozdravio je dogovor sindikata i DB-a.

“Ovo je zaista dobra vijest za sve korisnike željezničkog saobraćaja koji su prolazili kroz velike poteškoće posljednjih mjeseci”, rekao je Wissing.

Od novembra, kada su počeli pregovori, mašinovođe su štrajkale šest puta, što je dovodilo do višednevnog kolapsa međugradskog i gradskog željezničkog saobraćaja.

Skraćenje radne sedmice

Ekonomisti su kritizirali skraćenje radne sedmice zbog napete situacije na tržištu rada.

“Skraćenje radnog vremena je problematično zbog demografske situacije i nedostatka radne snage”, rekao je direktor Instituta za svjetsku ekonomiju (IfW) iz Kiele Moritz Schularick.

On je rekao da bi za ekonomiju, ali i za blagajne penzionog osiguranja, bio bolji dogovor koji ide u smjeru većih plaća i više rada.

Tokom pregovora, sindikat GDL i njegov direktor Weselsky našli su se na udaru kritika da ustrajavanjem na svojim zahtjevima štete reformi saobraćaja u Njemačkoj. GDL-u se također predbacuje da se kao najmanji sindikat zaposlenih na željeznici želi profilirati u konkurenciji s većim sindikatima.

Izvor: Agencije