Ericsson gasi 1.200 radnih mjesta u matičnoj Švedskoj

Kompanija je pokrenula razgovore sa sindikatima, naveli su u Ericssonu, dodajući da će tokom godine nastaviti s inicijativama koje bi trebale poboljšati operativnu efikasnost.

Švedski proizvođač zaključio je prošlu godinu s neto gubitkom od gotovo 2,3 milijarde eura (Henrik Montgomery / TT News Agency via Reuters)

Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson objavio je da će otpustiti najmanje 1.200 zaposlenika u matičnoj Švedskoj kako bi smanjio troškove u periodu slabljenja potražnje.

Financijski direktor Carl Mellander najavio je da kompanija planira smanjivati troškove i u ovoj godini, dodajući da bi mjere mogle uključivati i otkaze, prenosi Hina.

“Pomno ćemo proučiti sve troškove i nastaviti s prilagođavanjem dimenzija poslovanja u skladu s kretanjem tržišta i potražnje”, rekao je Mellander i dodao je da još nisu precizno utvrdili koliko će radnika otpustiti ni koliki iznos planiraju uštedjeti.

Potvrdili su prognozu o “izazovnom” tržištu mobilnih mreža u 2024, ukazujući na kontinuirano smanjenje obima prodaje, te objavili da će u Švedskoj ugasiti najmanje 1.200 radnih mjesta.

“Kompanija je pokrenula razgovore sa sindikatima”, naveli su u Ericssonu, dodajući da će tokom godine nastaviti s inicijativama koje bi trebale poboljšati operativnu efikasnost.

Očekuje se izazovna godina

Prije otprilike godinu dana švedska kompanija najavila je da će globalno ugasiti gotovo 8.500 radnih mjesta, uključujući nekih 1.400 u matičnoj Švedskoj, podsjeća Reuters.

Prema podacima iz izvještaja o rezultatima poslovanja u 2023. godini, smanjili su broj zaposlenih za 5.500, od čega njih 500 u Švedskoj.

Dobavljači telekomunikacijske opreme očekuju izazovnu godinu zbog posustajanja prodaje u Sjevernoj Americi i mogućeg sporijeg rasta u Indiji.

“Očekujemo da će se tržišna nesigurnost protegnuti i na 2024. godinu, uz daljnji pad tržišta Radio Access Networka (RAN), kada se izuzme Kina, budući da su naši klijenti i dalje oprezni i da se tempo ulaganja u Indiji normalizira”, rekao je izvršni direktor Börje Ekholm.

Švedski proizvođač zaključio je prošlu godinu s neto gubitkom od 26,1 milijardu kruna (gotovo 2,3 milijarde eura), uz stagnaciju prihoda, pod pritiskom slabe prodaje u Sjevernoj Americi, troškova restrukturiranja i otpisa imovine američke kompanije za komunikacije u oblaku Vonage. U 2022. poslovali su s neto dobiti od 19,1 milijardu kruna (1,7 milijardi eura).

Izvor: Agencije