Značajan pad iranske valute – za jedan dolar potrebno 613.000 riala

Kurs nacionalne valute snažno utječe na druga tržišta, uključujući stanovanje i iznajmljivanje nekretnina.

Rekordno nizak nivo riala registriran je manje od mjesec dana nakon parlamentarnih izbora (Thaier al-Sudani / Reuters)

Iranska valuta rial zabilježila je veliki pad tokom proslave perzijske Nove godine i sada ima kurs od 613.000 za jedan američki dolar. Prethodno je 18. marta, posljednjeg radnog dana pred praznik, za jedan dolar bilo potrebno izdvojiti 590.000 riala, prenosi AP.

Stručnjaci kažu da je praznik, koji se obilježava od 20. marta do 2. aprila, doprinio velikom padu monete jer je dugi odmor prilika za putovanje u inozemstvo i tada je velika potražnja za stranim valutama, prije svega američkim dolarima i eurima.

Rekordno nizak nivo riala registriran je manje od mjesec dana nakon parlamentarnih izbora, na kojima su dominirali tvrdolinijaški političari i na kojima je zabilježena najniža izlaznost od Islamske revolucije 1979. godine.

Kurs nacionalne valute snažno utiče na druga tržišta, uključujući stanovanje i iznajmljivanje nekretnina.

Za devet godina vrijednost pala 20 puta

Mnogim Irancima je njihova životna ušteđevina praktično nestala zbog pada vrijednosti domaće valute. Danas rial vrijedi 20 puta manje nego 2015. godine, kada je Iran potpisao nuklearni sporazum sa svjetskim silama. Od tada je njegova vrijednost pala sa 32.000 riala za dolar na sadašnjih 613.000 za dolar.

Odnosi Irana sa Zapadom su pali na izuzetno nizak nivo od tada. Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump odustao je od sporazuma kojim je traženo da Iran prekine razvoj svog nuklearnog programa u zamjenu za pristup zamrznutim fondovima i druge beneficije.

Njegov nasljednik Joseph Biden je voljan ponovno sklopiti nuklearni sporazum s Iranom, ali su formalni pregovori o pokušaju da se pronađe način za pokretanje sporazuma propali u augustu 2022. godine.

Iran je dodatno razbjesnio zapadne zemlje, isporučivši Rusiji bespilotne letjelice koje Moskva koristi u invaziji na Ukrajinu, prenosi Beta.

Izvor: Agencije