Evropska unija će uvesti carine na uvoz ruskog i bjeloruskog žita

Poljski poljoprivrednici sedmicama protestuju protiv Evropskog zelenog plana i uvoza pšenice i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

Organizacije poljskih poljoprivrednika najavile su dalje proteste protiv poljoprivredne politike Evropske unije i uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine (Jakub Orzechowski/Agencja Wyborcza/Reuters)

Evropska unija priprema se uvesti carine na uvoz žitarica iz Rusije i Bjelorusije kako bi umirila poljoprivrednike i neke zemlje članice, izvijestio je u utorak Financial Times, pozivajući se na izvore upoznate s tim planom.

Očekuje se da će Evropska komisija u narednim danima uvesti carinu od 95 eura po toni na žitarice iz Rusije i Bjelorusije, navodi Financial Times, dodajući da će carine od 50 posto, također, biti uvedene na sjemenke uljarica i proizvode od njih, prenosi SEEbiz.

Takva se odluka očekuje dok poljoprivrednici širom Evropske unije pozivaju na izmjene ograničenja koja su im postavljena u skladu sa Zelenim planom za rješavanje klimatskih promjena te na ponovno uvođenje carina uvozu poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine koje su ukinute nakon ruske invazije 2022. godine, podsjeća Fena.

Kao i veći dio Evrope, Poljska je, također, bila zahvaćena protestima posljednjih sedmica.

Najavljene blokade

Nakon razgovora s poljskim premijerom Donaldom Tuskom prošle sedmice, organizacije poljskih poljoprivrednika najavile su dalje proteste protiv poljoprivredne politike Evropske unije i uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

Najavili su da će 20. marta širom zemlje doći do blokade u gradovima i na glavnim saobraćajnicama, rekao je ranije Tomasz Obszanski, čelnik poljoprivrednog sindikata “Solidarnosc”, novinskoj agenciji PAP.

Poljski poljoprivrednici sedmicama protestuju protiv Evropskog zelenog plana i uvoza pšenice i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

Žele spriječiti da jeftinije ukrajinsko žito dođe na poljsko tržište.

Sa Zelenim planom, EU cilja na klimatsku neutralnost do 2050. godine.

Strategija uključuje mjere u različitim područjima poput energije, saobraćaja, industrije i poljoprivrede.

Izvor: Agencije