Crna Gora ograničava marže u trgovini

Predstavnici privrede i pojedini ekonomski analitičari su se oštro protivili ograničavanju marži u Crnoj Gori.

U posljednje tri godine cijene namirnica u Crnoj Gori porasle su za 43 posto, pokazuje zvanična statistika (Anadolija)

Iako se po zakonu iz 2006. cijene na tržištu u Crnoj Gori formiraju slobodno, Vlada je danas saopštila da će biti ograničene trgovačke marže u veleprodaji i maloprodaji, a već su se pojavile kritike iz privrede i ekonomske struke.

Nakon sastanka premijera Milojka Spajića sa predstavnicima Privredne komore saopšteno je da će marže biti ograničene tokom drugog ovogodišnjeg tromjesečja, ali nije navedeno do kada.

Najavljeno je da bi Vlada u četvrtak trebala donijeti “Odluku o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog je značaja za život i zdravlje ljudi”, prenijela je Beta.

Najavljeno je i da će u srijedu timovi Ministarstva ekonomskog razvoja i Privredne komore usaglasiti detalje.

Vlada je saopštila da je tokom sastanka “izraženo zadovoljstvo što je postignut određeni stepen saglasnosti” o tom pitanju.

Objašnjeno je da je “bilo potrebno istovremeno voditi računa o standardu građana, ali paralelno i o funkcionisanju malih trgovina i manjih proizvođača, koji čine okosnicu jedne važne privredne grane, u kojoj se generiše i veliki broj radnih mjesta”.

‘Veliki problem za male kompanije’

Predstavnici privrede i pojedini ekonomski analitičari su se oštro protivili ograničavanju marži u Crnoj Gori.

Upozorili su da se ograničavanjem marži ograničava i sloboda poslovanja privrednika, te da će male kompanije, više nego velike, imati veliki problem jer im prihod zavisi od marže.

U posljednje tri godine cijene namirnica u Crnoj Gori porasle su za 43 posto, pokazuje zvanična statistika.

Uporedo sa rastom cijena hrane višestruko je rasla zarada četiri od pet velikih trgovačkih lanaca: Voli, HD Laković, Idea-Franca i Aroma koje su samo 2022. godini zaradile 20 miliona eura.

Mada bi trgovački lanci trebali biti konkurencija jedni dugima, u marketima tih lanaca su gotovo istovjetne cijene namirnica i proizvoda poput soli, šećera, ulja, brašna i drugih koje najviše koristi prosječno domaćinstvo.

Dogovaranje o cijenama i marži je zabranjeno Zakonom o zaštiti konkurencije.

Izvor: Agencije