Cijene nafte u svijetu porasle za četiri posto

Na londonskom tržištu cijena barela nafte prošle sedmice porasla je četiri posto – na 85,34 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3,9 posto – na 81,04 dolara.

Povećanje procjena o potražnji nafte uslijedilo je nakon objave poboljšanih ekonomskih izgleda u SAD-u (Cristobal Herrera-Ulashkevich / EPA)

Na svjetskim tržištima cijene nafte prošle sedmice su porasle gotovo četiri posto, nadoknadivši gubitke od prethodnih sedam dana, što se zahvaljuje procjenama da bi potražnja za crnim zlatom mogla porasti.

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice porasla je četiri posto – na 85,34 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3,9 posto – na 81,04 dolara, prenosi Hina.

Proboj cijene na londonskom tržištu iznad 85 dolara, prvi put od novembra prošle godine, uslijedio je nakon procjena Međunarodne agencije za energiju (International Energy Agency, IEA) da će globalna potražnja za naftom u prvom tromjesečju porasti za 1,7 miliona barela dnevno.

Problem plovidbe oko Rta dobre nade

Povećanje procjena o potražnji uslijedilo je nakon objave poboljšanih ekonomskih izgleda u SAD-u i pojačanoj potražnji za gorivom pod utjecajem plovidbe brodova dužom rutom oko Rta dobre nade.

IEA je podigla i procjenu rasta potražnje u cijeloj godini, za 110.000 barela dnevno, na 1,3 miliona barela dnevno, no to znači da će rast biti znatno sporiji nego u 2023. zbog posustajanja svjetske ekonomije.

Podršku cijenama pružio je i izvještaj o neočekivanom padu zaliha u SAD-u, jer su rafinerije završile redovne radove na održavanju. S druge strane, veći rast cijena sprječava teza o daljnjem usporavanju rasta američke ekonomije jer bi kamatne stope američke centralne banke mogle ostati povišene dulje nego što se očekivalo.

Izvor: Agencije