Nissan i Honda razmatraju saradnju u proizvodnji dijelova za električna vozila

Novi igrači vrlo su agresivni i napreduju nevjerojatnom brzinom, rekao je izvršni direktor Nissana, govoreći o razlozima traženja novih partnera.

Nissan je bio pionir u sektoru električnih vozila s potpuno električnim modelom Leaf, ali zajedno s drugim tradicionalnim proizvođačima automobila teško odolijeva sve žešćoj konkurenciji (REUTERS/Adnan Abidi)

Japanski proizvođači automobila Nissan i Honda objavili su da razmišljaju o strateškom partnerstvu u proizvodnji ključnih komponenti za električna vozila (EV) i umjetnoj inteligenciji u softverskim platformama za vozila.

Nissan je bio pionir u sektoru električnih vozila s potpuno električnim modelom Leaf, ali zajedno s drugim tradicionalnim proizvođačima automobila teško odolijeva sve žešćoj konkurenciji novih tržišnih igrača, piše Reuters a prenosi Hina.

“Novi igrači vrlo su agresivni i napreduju nevjerojatnom brzinom”, rekao je izvršni direktor Nissana Makoto Uchida na konferenciji za novinare.

“Ne možemo pobijediti u natjecanju sve dok slijedimo uvriježena pravila i tradicionalni pristup”, rekao je Uchida.

Honda zaostaje za konkurencijom

Hondina prodaja također zaostaje za konkurencijom. Vozila s baterijskim pogonom činila su u prvih devet mjeseci 2023. manje od 0,5 posto njegove svjetske prodaje od oko 2,8 miliona automobila, pokazuju podaci tvrtke.

Honda i Nissan potpisali su neobvezujući memorandum o razumijevanju kako bi razmotrili područja potencijalne saradnje, ali tek trebaju odrediti njene razmjere, rekao je predsjednik Honde Toshihiro Mibe.

Kompanije su otvorene za saradnju u svim regijama, kako u Japanu tako i u inostranstvu, rekao je šef Nissana.

Nissan je trenutno u poslovnom savezu s Renaultom i Mitsubishijem, ali na njih neće utjecati potencijalni savez s Hondom, dodao je.

Nissan sarađuje s Renaultom na električnim vozilima, uglavnom u Evropi.

Renaultova nova saradnja

Nova Nissanova električna Micra dijelit će istu strukturu kao i novi Renault 5 i proizvodit će se u istoj tvornici u sjevernoj Francuskoj.

Nissan i Renault prošle su godine smanjili opseg višegodišnjeg savezništva i Renault je od tada potpisao ugovore s novim partnerima, kao što je kineski Geely.

Uchida je rekao da su Nissan i Honda otvoreni za saradnju s sadašnjim partnerima, ako se ukaže prilika.

Kompanije će istražiti mjere smanjenja troškova, rekao je Hondin šef, dodajući da postizanje troškovne efikasnosti zahtijeva viši nivo proizvodnje.

Hondin je cilj od 2040. prodavati samo električna i vozila na gorive ćelije.

Povezivanje kapitala

Nissan i Honda tek trebaju razgovarati o povezivanju kapitala, ali otvoreni su i za tu mogućnost u budućnosti, rekao je Mibe.

“U vremenskom smo škripcu i moramo biti brzi. Da bismo 2030. bili u dobroj poziciji, moramo donijeti odluku, i to odmah”, poručio je čelnik Honde.

O Nissanovoj potrazi za partnerom u proizvodnji električnih automobila prva je izvijestila Tokijska televizija.

Po pisanju lista Nikkei, konkretne mjere mogle bi uključivati ​​proizvodnju zajedničkog pogonskog sklopa, zajedničku nabavu i razvoj zajedničke platforme.

Izvor: Agencije