Vodafone prodaje italijansku jedinicu Swisscomu za osam milijardi eura

Britanska grupa saopćila je da namjerava vratiti četiri milijarde eura svojim akcionarima nakon prodaje svojih italijanskih i španskih preduzeća, što zajedno iznosi 12 milijardi eura.

Vodafone, koji je ranije odbio ponude Iliad grupe francuskog milijardera Xaviera Niela, vodi kampanju smanjenja troškova koja je uključivala otpuštanja i premještanje odjela u inostranstvu (REUTERS/Nacho Doce/File Photo)

Britanski telekomunikacioni gigant Vodafone objavio je u petak da se složio da proda svoju italijansku jedinicu Swisscomu za osam milijardi eura (8,7 milijardi dolara), čime je završio napore na reviziji evropskih operacija britanske grupe.

Vodafone, koji je ranije odbio ponude Iliad grupe francuskog milijardera Xaviera Niela, vodi kampanju smanjenja troškova koja je uključivala otpuštanja i premještanje odjela u inostranstvu, prenosi Fena.

Britanska grupa saopćila je da namjerava da vrati četiri milijarde eura svojim akcionarima nakon prodaje svojih italijanskih i španskih preduzeća, što zajedno iznosi 12 milijardi eura.

Izvršna direktorica Vodafona Margherita Della Valle rekla je da je dogovor sa Swisscomom označio “treći i posljednji korak u preoblikovanju naših evropskih operacija”.

“Ubuduće, naše kompanije će poslovati na rastućim tržištima telekomunikacijskih kompanija, na kojima držimo jake pozicije, što će nam omogućiti da ostvarimo predvidljiv, snažniji rast u Evropi”, navela je u saopćenju.

Izvor: Agencije