Reuters: Italija s kineskim Cheryjem pregovara o proizvodnji automobila

Rim želi povećati domaću proizvodnju na 1,3 miliona vozila godišnje, s 800 hiljada u 2023, i već razgovara sa Stellantisom, jedinim velikim samostalnim proizvođačem automobila u Italiji.

Italijanska vlada pregovara s kineskim Chery Autom kako bi privukla još jednog velikog proizvođača automobila (REUTERS/Tatiana Meel/File Photo)

Italijanska vlada pregovara s kineskim Chery Autom kako bi privukla još jednog velikog proizvođača automobila, uz Stellantis, rekla su Reutersu dva izvora, prenosi Hina.

Rim želi povećati domaću proizvodnju na 1,3 miliona vozila godišnje, s 800 hiljada u 2023, i već razgovara sa Stellantisom, jedinim velikim samostalnim proizvođačem automobila u Italiji.

Do kraja desetljeća multinacionalna grupa trebala bi proizvoditi milion automobila godišnje.

Ministar industrije Adolfo Urso rekao je da Italija želi još jednog proizvođača koji bi proizvodnji dodao oko 300 hiljada vozila.

Pojačana konkurencija za domaće proizvođače

Urode li pregovori plodom, Chery će biti među prvim kineskim tvrtkama koje će proizvoditi automobile u Evropi.

Takav ishod značio bi pojačanu konkurenciju za domaće proizvođače, posebno u segmentu električnih vozila, napominje Reuters.

Chery je trenutno opcija u koju Rim polaže najviše nade, rekao je jedan od dva izvora.

Glasnogovornik italijanskog ministarstva industrije odbio je komentirati.

U februaru Urso je rekao da su razgovarali s američkim Teslom i tri neimenovana kineska proizvođača automobila, čiji su predstavnici lani posjetili Italiju kako bi procijenili potencijalne prilike za ulaganja.

Očekuje se dobra prodaja u Evropi

Direktor Chery Europe Jochen Tueting rekao je Reutersu da očekuju da će prodaja u Evropi opravdati gradnju montažnog pogona.

“Istražujemo različite mogućnosti diljem Evrope”, rekao je Tueting.

“Trenutno vodimo razgovore na nekoliko lokacija u Evropi”, dodao je, naglasivši da ih zbog obaveze povjerljivosti ne može navesti.

Izvori u industriji i u vladi željeli su ostati anonimni budući da su razgovori povjerljivi.

U kontaktu s vladom bio i BYD

Izvor u industriji rekao je da Chery razmatra obnovu postojeće tvornice ili izgradnju nove u Italiji, ali da procjenjuje i druge mogućnosti u Evropi, uključujući bivšu Nissanovu tvornicu u Barceloni.

Izvor u vladi rekao je da je među kineskim proizvođačima automobila koji su kontaktirali Rim i posjetili Italiju i Great Wall Motor.

Kineska kompanija nije odgovorila na upit Reutersa da komentira tu informaciju.

S Italijom je u kontaktu bio i kineski proizvođač električnih automobila BYD, ali oni su u decembru objavili da će svoju prvu evropsku tvornicu graditi u Mađarskoj i nisu rekli planiraju li još pogona u Evropi.

Izvor: Agencije