Kompanija Adidas prijavila godišnji gubitak prvi put od 1992.

Neto gubitak Adidasa za 2023. iznosi 14 miliona eura, a gubitak od kontinuiranog poslovanja 58 miliona eura, navodi se u finansijskom izvještaju kompanije.

Adidas prognozira da će do kraja 2024. ostvariti operativni profit od 500 miliona eura (REUTERS/Andrew Kelly/File Photo)

Njemački proizvođač sportske obuće i odjeće Adidas objavio je u srijedu rezultate za prošlu godinu iz kojih proizilazi da je kompanija zabilježila prvi godišnji gubitak od 1992. godine.

Neto gubitak Adidasa za 2023. iznosi 14 miliona eura, a gubitak od kontinuiranog poslovanja 58 miliona eura, navodi se u finansijskom izvještaju kompanije, prenosi Tanjug.

Njemačka firma je bila primorana da prekine saradnju sa reperom Ye (Kanyeom Westom) na proizvodnji patika Yeezy nakon što je kontroverzni umjetnik dao niz antisemitskih izjava, prenosi CNBC.

Raskid partnerstva

Raskid ovog partnerstva je prema Adidasu doveo do gubitka od približno 500 miliona eura potencijalnih prihoda.

Kompanija je uprkos velikom gubitku od Yeezy patika i veoma konzervativnoj strategiji prodaje uspjela da ostvari stalne prihode, izjavio je izvršni direktor Adidasa Bjorn Gulden, dodavši da je firma u 2023. ostvarila operativni profit od 268 miliona eura.

Adidas očekuje da će ove godine prodati svoje preostale Yeezy patike i vratiti se profitu, dok istovremeno prognozira da će do kraja 2024. ostvariti operativni profit od 500 miliona eura.

Izvor: Agencije