SAD na vrhu svjetske ljestvice po proizvodnji nafte

U decembru 2023. proizvodnja sirove nafte u SAD-u dostigla je novi mjesečni rekord, premašivši 13,3 miliona barela dnevno, tvrdi američko ministarstvo energetike.

SAD je u posljednjih šest godina konstatno proizvodio više sirove nafte od svih drugih zemalja (REUTERS/David McNew//File Photo) (Reuters)

SAD proizvodi u prosjeku 12,9 miliona barela nafte dnevno i vodi na svjetskoj ljestvici proizvođača šestu godinu zaredom, objavilo je ministarstvo energetike.

U decembru 2023. proizvodnja sirove nafte u SAD-u dostigla je novi mjesečni rekord, premašivši 13,3 miliona barela dnevno, objavila je uprava za podatke energetskog sektora (EIA) u sastavu ministarstva.

„SAD je u posljednjih šest godina konstatno proizvodio više sirove nafte od svih drugih zemalja, prema našoj međunarodnoj energetskoj statistici”, saopćila je EIA u ponedjeljak, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Male su šanse da će druge zemlje u skorije vrijeme oboriti taj rekord, ističu u američkoj upravi za podatke energetskog sektora.

Saudijsko smanjenje proizvodnje

Vlada Saudijske Arabije naredila je pak u januaru energetskom divu Aramcu da suspendira plan o povećanju proizvodnje nafte i da cilja maksimalni održivi proizvodni kapacitet od dvanaest miliona barela dnevno, za milion barela manji no što su bili zacrtali 2020. godine.

Saudijska Arabija vodeći je proizvođač Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) koja je zajedno sa saveznicima odlučila smanjivati snabdijevanje do sredine godine za 2,2 miliona barela dnevno kako bi podržala cijene u razdoblju posustajanja potražnje pod pritiskom slabog ekonomskog rasta.

 

Izvor: Agencije