Poljski poljoprivrednici najavili nastavak blokada cesta

Poljski poljoprivrednici sedmicama protestuju protiv Evropskog zelenog plana i uvoza pšenice i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

Za 20. mart su širom Poljske najavljene blokade gradova i glavnih saobraćajnica (Kacper Pempel / Reuters)

Nakon razgovora s poljskim premijerom Donaldom Tuskom, organizacije poljskih poljoprivrednika najavile su dalje proteste protiv poljoprivredne politike Evropske unije i uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

Najavili su da će 20. marta širom zemlje doći do blokade u gradovima i na glavnim saobraćajnicama, rekao je Tomasz Obszanski, čelnik poljoprivrednog sindikata “Solidarnosc”, novinskoj agenciji PAP.

On je razočaran ishodom sastanka s Tuskom, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju dpa.

“Ništa nije dogovoreno, premijer zapravo nije najavio ništa”, rekao je Obszanski, dok Tusk nije davao izjave nakon sastanka.

Poljski poljoprivrednici sedmicama protestuju protiv Evropskog zelenog plana i uvoza pšenice i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine. Žele spriječiti da jeftinije ukrajinsko žito dođe na poljsko tržište.

Ukinute carine i kvote na proizvode iz Ukrajine

Nakon ruske invazije na Ukrajinu prije dvije godine, Brisel je ukinuo sve uvozne carine i kvote na poljoprivredne proizvode iz Ukrajine kako bi ekonomski pomogao zemlji.

Poljoprivrednici se također osjećaju opterećeni zahtjevima Zelenog plana. Tusk je prije sastanka najavio da će njegova vlada lobirati u Briselu za ukidanje ili izmjene nekih od propisa za poljske poljoprivrednike.

Zamjenik ministra poljoprivrede, Michal Kolodziejczak rekao je da narednog petka očekuje objavu o tome koji bi se izuzeci mogli napraviti za Poljsku. Postoje naznake da bi moglo biti izuzetaka u kontroverznom izdvajanju poljoprivrednog zemljišta.

Sa Zelenim planom, EU cilja na klimatsku neutralnost do 2050. godine.

Strategija uključuje mjere u različitim područjima poput energije, saobraćaja, industrije i poljoprivrede.

Izvor: Agencije