Izraelska kompanija testira kontinentalnu liniju za transport goriva u arapske zemlje

Cijena prijevoza po kilometru, od početka sporazuma, porasla je sa 1,2 dolara na oko 2 dolara nakon što su arapske zemlje podigle tranzitne naknade za kamione.

Utovarne i istovarne platforme u luci Haifa (Al Jazeera)

Trucknet, izraelska digitalna brodarska kompanija, priprema se za uspostavljanje kontinentalne rute za tankere sa gorivom iz izraelskih luka do arapskih zemalja, navodi izraelski list The Jerusalem Post.

Trucknet posluje u Evropi, Arapskom zaljevu i Izraelu i povezuje se sa operativnim sistemima vlasnika kamiona, te pruža opcije prijevoza vlasnicima tereta koji traže dostupna prevozna sredstva, navodi se na internet stranici kompanije.

Prema sporazumu koji je Trucknet potpisao s jednom zaljevskom kompanijom (koju list nije imenovao), uskoro će se provesti eksperiment za testiranje procedura za provođenje transportnih tura, a razmatrat će se i korištenje jordanskih ili izraelskih tankera za transportne operacije.

Krajnji cilj

Kako navodi list, moguće je da se radi o velikom logističkom projektu koji će dostići cilj transporta goriva i roba od 34.000 tone mjesečno, odnosno oko 800 kontejnera.

Cijena prijevoza po kilometru, od početka sporazuma, porasla je sa 1,2 dolara na oko 2 dolara nakon što su arapske zemlje podigle tranzitne naknade za kamione, što je dovelo do povećanja potreba za uvozom goriva iz luka bližih njihovom konačnom odredištu, navodi list.

List ovo smatra nastavkom linije kojom se trenutno prevoze robe na istom tom putu kojim se izbjegavaju napadi Husa, a prvenstveno mu je cilj brži uvoz roba sa istoka kroz luku Jebel Ali u Emiratima. Također omogućava izraelskim kompanijama da ubrzaju izvoz hitnih pošiljki na destinacije na istoku.

Zaljev je jedan od najvećih dobavljača sirove nafte na svijetu, ali se regija ponekad suočava s nestašicom rafiniranih naftnih derivata kao što su dizel ili benzin, što primorava zemlje regije da ih uvoze iz Evrope i Bliskog istoka, navodi list.

The Jerusalem Post je citirao generalnog direktora izraelske kompanije Hanana Friedmana koji je rekao: “U svjetlu uspjeha kontinentalne linije kojom smo proteklih mjeseci saobraćali između Zaljeva i luka u Izraelu, a koja pruža brzu i sigurnu alternativu za prijevoz roba rutama koje su došle na udar Husa, sa zadovoljstvom mogu objaviti Prvi eksperimentalni sporazum te vrste. Cilj ove tehnologije jeste testirati proces planiranja transporta velikih količina goriva i srodnih proizvoda iz suprotnog smjera: od Sredozemnog mora, preko izraelskih luka i odatle do arapskih zemalja i Zaljeva.”

Izvor: Al Jazeera