Inflacija u eurozoni blago oslabila i u februaru, najveći rast cijena u Hrvatskoj

Hrvatska je u februaru, prema podacima Eurostata, bilježila najsnažniji rast potrošačkih cijena na godišnjem nivou.

Na mjesečnom nivou cijene su u eurozoni u februaru porasle za 0,6 posto (Marton Monus / Reuters)

Inflacija u eurozoni blago je oslabila i u februaru, skliznuvši na 2,6 posto, a Hrvatska se izdvajala najvećim rastom potrošačkih cijena, pokazali su preliminarni izračuni evropskog statističkog ureda.

U januaru je godišnja stopa inflacije u eurozoni, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila 2,8 posto.

U decembru prošle godine rast cijena je ubrzao prvi put od proljeća, dosegnuvši 2,9 posto, zbog izrazitijeg poskupljenja hrane.

Na mjesečnom nivou cijene su u eurozoni u februaru porasle za 0,6 posto. U januaru su se bile smanjile za 0,4 posto u odnosu na decembar, prenosi Hina.

Svježa hrana je poskupjela u februaru za 2,2 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, znatno blaže nego na početku godine kada je bila čak 6,9 posto skuplja nego prije 12 mjeseci.

Protuteža blažem poskupljenju hrane bio je osjetno blaži pad cijena energije, za 3,7 posto u odnosu na prošlogodišnji februar. U januaru je bila jeftinija za 6,1 posto nego na početku 2023.

Kada se isključe energija i svježa hrana, godišnja stopa inflacije u eurozoni iznosila je u februaru 3,3 posto i bila je niža za 0,3 postotna boda nego u januaru, odražavajući blaže poskupljenje industrijskih dobara.

Skok u Hrvatskoj

Hrvatska je u februaru, prema podacima Eurostata, bilježila najsnažniji rast potrošačkih cijena na godišnjem nivou, mjeren HICP-om, za 4,8 posto, po istoj stopi kao i u januaru.

Na mjesečnom nivou cijene mjerene HICP-om porasle su u Hrvatskoj u februaru za 0,3 posto. U januaru su bilježile isti postotni pad.

Indeks potrošačkih cijena Državnog zavoda za statistiku pokazuje, pak, da su cijene u Hrvatskoj u februaru porasle za 4,1 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. Na mjesečnom nivou uvećane su po DZS-u za 0,2 posto.

Grupa zemalja eurozone s najizrazitijim rastom potrošačkih cijena u februaru na godišnjem nivou, mjerenim HICP-om, uključuje i Estoniju i Austriju, sa stopama inflacije od 4,4 odnosno 4,2 posto.

Najblaže su, pak, u februaru na godišnjem nivou porasle cijene u Latviji i Italiji, za 0,7, odnosno za 0,9 posto.

Izvor: Agencije