Štete li američkim brendovima bojkoti zbog izraelskog rata u Gazi?

McDonald's je posljednji od nekoliko brendova koji su prijavili pad prodaje u Aziji i na Bliskom istoku.

McDonald'sova prodaja na Bliskom istoku i u drugim dijelovima Azije pala je ispod očekivanja u četvrtom tromjesečju djelomično zbog kampanja bojkota povezanih s ratom Izraela i Hamasa (Getty Images)

McDonald's nije ispunio prodajne ciljeve dijelom zbog bojkota njegovih proizvoda u određenim dijelovima svijeta zbog njegove percipirane podrške Izraelu, potvrdila je kompanija.

Rat u Gazi “značajno je uticao” na učinak u posljednjem kvartalu 2023. godine u nekim regijama, navode zvaničnici kompanije. Rast prodaje na Bliskom istoku, u Kini i Indiji iznosio je 0,7 posto u kvartalu, što je znatno niže od očekivanja.

Kompanija brze hrane samo je jedan od nekoliko američkih brendova koji su pogođeni bojkotima i protestima zbog njihove percipirane podrške izraelskom ratu u Gazi. Liste brendova optuženih da podržavaju Izrael kruže društvenim mrežama, iako poveznice u većini slučajeva nisu jasno objašnjene. Taj pritisak uslijedio je kao dio veće kampanje Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) koja je od 2005. godine ciljala proizraelske brendove.

@maisvault #bdsmovement #palestinelivesmatter ♬ original sound – Mai

U nastavku slijedi analiza kako je to do sada uticalo na pojedine brendove.

McDonald's

Gigant brze hrane McDonald's navukao je bijes kritičara Izraela, posebno na Bliskom istoku, kada je njegova izraelska podružnica dala hiljade besplatnih obroka izraelskim vojnicima u oktobru, mjesecu kada je zemlja pokrenula bombardovanje i kopnenu ofanzivu u Gazi u kojoj je do sada ubijeno više više od 27.000 ljudi.

Od oktobra, aktivisti pozivaju na bojkot kompanije širom svijeta. Uticaj je izraženiji na Bliskom istoku, gdje je registrovano najmanje pet posto McDonald'sovih franšiza.

Dok je cilj rasta prodaje na Bliskom istoku, Indiji i Kini bio postavljen na 5,5 posto od oktobra do decembra prošle godine, kompanija je prijavila rast od 0,7 posto i vjerovatno je imala pad prodaje isključivo na Bliskom istoku. Globalna prodaja je porasla za 3,4 posto u istom periodu.

Franšize u Saudijskoj Arabiji, Omanu, Kuvajtu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Jordanu, Bahreinu i Turskoj objavile su izjave u kojima se distanciraju od spomenute kampanje besplatne hrane u Izraelu i zajednički obećavaju pomoć od tri miliona dolara za Gazu.

Izvršni direktor Chris Kempczinski rekao je da kompanija ne očekuje značajne promjene sve dok traje rat u Gazi.

“Ljudska je tragedija ovo što se trenutno dešava i mišljenja sam da to dodatno opterećuje brendove poput našeg”, rekao je.

Starbucks

Lanac prodaje kafe Starbucks je prošle sedmice smanjio svoje godišnje prognoze prodaje nakon pada rasta. Kompanija sada očekuje da će prodaja u cijeloj godini, globalno i u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), porasti sa četiri na šest posto, u odnosu na prethodni raspon od pet do sedam posto.

Izvršni direktor Laxman Narasimhan rekao je novinarima da je Starbucks na Bliskom istoku suočen sa “značajnim uticajem koji se najviše odnosi na promet i prodaju” zbog rata u Gazi. Prodaja je također usporila u SAD-u, gdje su demonstranti vodili kampanju protiv kompanije sa sjedištem u Seattleu, pozivajući je da zauzme stav protiv Izraela.

Starbucksovi problemi počeli su nakon što je Starbucks Workers United, sindikat radnika sastavljen od hiljada barmena u više od 360 američkih kafića, pružio podršku Palestincima u objavi na platformi X i to dan nakon što je izbio rat u Gazi. Objava je izbrisana sat vremena kasnije.

Starbucks je tužio sindikat na sudu u Ajovi zbog povrede žiga, tražeći od radničkog sindikata da prestane koristiti svoje ime i sličan logo koji nalikuje izvornom brendu. Post je smatran “podrškom Hamasu” i ozbiljno je narušio reputaciju kompanije, navodi Starbucks u tužbi, dodajući da je primio više od 1.000 optužbi sličnog karaktera. Kompanija je također saopštila da su neki od njenih kafića bili meta vandala.

Sindikat je uložio protivtužbu, tražeći od saveznog suda u Pennsylvaniji da donese konačnu odluku o tome da li može nastaviti koristiti logo.

Također je optužio Starbucks i za klevetu. U međuvremenu, mnogi ljudi u Indoneziji, zemlji s najvećom muslimanskom populacijom na svijetu, bojkotiraju Starbucks i McDonald's od početka rata.

Coca-Cola

Proizvođač gaziranih pića odavno je “uhvaćen” u unakrsnoj vatri sukoba na Bliskom istoku. Od 1967. do 1991. godine Arapska liga je zvanično bojkotirala Coca-Colu zbog izgradnje punionice u Izraelu.

Sada se opet crveni logo brenda nalazi na listama brendova za bojkot na društvenim mrežama. Kompanija nije pokrenula nikakve nedavne procedure, ali čini se da su njena prijašnja povezanost s Izraelom, kao i njen ugled kao američke kompanije, sasvim dovoljni.

U novembru je turski parlament izglasao da se piće ukloni iz prodavaonica i restorana u toj državi. Distributer Coca-Cole u Turskoj prijavio je pad prodaje od 22 posto u posljednjem kvartalu 2023. godine. U međuvremenu, u Egiptu, bojkot Coca-Cole i drugih američkih bezalkoholnih pića, podstakao je oživljavanje 100 godina starog lokalnog brenda gaziranih pića – Spiro Spathis, čija je prodaja uveliko porasla.

Domino’s

Domino's, američki proizvođač pizza sa franšizama širom svijeta, također se suočava sa padom prodaje. Objave na društvenim mrežama pokazuju da je Domino's također davao besplatnu hranu izraelskim vojnicima, iako nema dokaza koji bi potkrijepili takve tvrdnje.

U Aziji je prodaja proizvoda pala za 8,9 posto u drugoj polovini 2023. godine, uglavnom zbog toga što se potrošači u Maleziji povezuju sa SAD-om, izraelskim saveznikom, rekao je zvaničnik kompanije.

Na hiljade Malezijaca se okupilo na protestima kako bi pozvali na prekid izraelskog rata u Gazi. Ured premijera Malezije Anwara Ibrahima također je u decembru objavio da je zabranjen pristup svim brodovima u vlasništvu Izraela, pod njihovom zastavom ili onih koji idu prema Izraelu. Ova zemlja nema diplomatske odnose sa Izraelom.

“Američki brendovi u Aziji, a u ovom slučaju uglavnom govorim o Maleziji, pogođeni su onim što se trenutno događa na Bliskom istoku”, rekao je analitičarima Don Meij, direktor kompanije Domino's Pizza Enterprises.

Izvor: Al Jazeera i agencije