Kineska ulaganja u Iran povećana 10 puta za godinu dana

Kineski kapital uglavnom je bio usmjeren u projekte na području logistike, infrastrukture i rudarstva.

Iran je pod sankcijama SAD-a i Evropske unije zbog razvoja nuklearnog programa (EPA)

Kineska ulaganja u Iran udeseterostručena su u 2023. godini u odnosu na godinu ranije, potvrđeno je iz iranskog ministarstva ekonomije i financija.

Kineska ulaganja dosegla su u prošloj godini tri milijarde dolara i bila su 10 puta veća nego u prethodnoj godini, rekao je Ali Fekri, zamjenik ministra ekonomije i predsjednik Organizacije za strana ulaganja, u izjavi agenciji IRNA. Kineski kapital uglavnom je bio usmjeren u projekte na području logistike, infrastrukture i rudarstva, navodi se.

Iran je pod sankcijama SAD-a i Evropske unije zbog razvoja nuklearnog programa. Teheran ističe da ga koristi za civilne namjene.

Kina je Teheranu važan ekonomski partner i veliki je kupac iranske nafte. Dvije zemlje sklopile su 2021. godine 25-godišnji sporazum o saradnji, napominje njemačka agencija dpa.

Najviše kapitala investira Rusija

Od početka mandata predsjednika Ebrahima Raisija u augustu 2021. godine, Iran je privukao 10,6 milijardi dolara stranog kapitala, naveo je Fekri.

Najviše je kapitala u tom periodu uložila Rusija, a među značajnim su ulagačima, uz Kinu, i Ujedinjeni Arapski Emirati, Turska, Irak i Indija. Razvoj i produbljivanje odnosa sa susjednim zemljama glavna je strategija vlade, naglasio je Fekri.

Tokom 2022. godine direktna strana ulaganja u Iran dosegla su, prema podacima Konferencije Ujedinjenih naroda za trgovinu i razvoj (UNCTAD), vrijednost od 1,5 milijardi dolara, prenijela je Hina.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada