Ponovo štrajk osoblja Lufthanse u Njemačkoj

Štrajkom su obuhvaćene samo određene kategorije zemaljskog osoblja, a to su zaposleni za tehniku i obuku; putnici neće biti pogođeni štrajkom.

'Ako se nastavi neodgovorno ponašanje uprave Lufthanse, putnici bi uskoro mogli ponovo biti pogođeni štrajkovima', najavio je sindikat (Kai Pfaffenbach / Reuters)

Njemački sindikat Verdi pozvao je zemaljsko osoblje aviokompanije Lufthansa Airlines da od srijede do petka stupi u još jedan štrajk na glavnim njemačkim aerodromima, pošto i dalje postoji nezadovoljstvo u pregovorima o povećanju plata.

Verdi je saopćio da nije postignut dogovor u posljednjoj rundi pregovora te poziva na štrajk od srijede u 6:00 po lokalnom vremenu do petka u 23:59, javlja AFP.

Štrajkom su obuhvaćene samo određene kategorije zemaljskog osoblja, a to su zaposleni za tehniku i obuku. Sindikat je dodao da putnici neće biti pogođeni štrajkom.

“Ako se nastavi neodgovorno ponašanje uprave Lufthanse, putnici bi uskoro mogli ponovo biti pogođeni štrajkovima”, naveo je sindikat i dodao da uprava aviokompanije to može spriječiti.

Verdi zahtjeva povećanje plata za 12,5 posto, uz najmanje 500 eura više odmah na mjesečnoj platnoj listi, kao i bonus za inflaciju od 3.000 eura.

Povećane plate, ostalo odbačeno

Cilj je da se neutralizira inflacija posljednjih godina u Njemačkoj, koja je prošle godine dostigla 5,9 posto, poslije 6,9 posto 2022. godine.

Najnovija ponuda Lufthanse uključivala je povećanje plata na duži period, ali nije ispunila ostale zahtjeve sindikata, naveo je Verdi.

Slijedeća runda pregovora bit će održana 13. do 14. marta.

Početkom februara, jednodnevni štrajk zemaljskog osoblja Lufthanse doveo je do poremećaja letova te aviokompanije. Gotovo 100.000 putnika bilo je tada pogođeno štrajkom.

Njemačka se suočava sa nizom štrajkova koji posebno pogađa saobraćajni sektor, ali i industriju i druge usluge. Zaposleni smatraju da je predloženo povećanje plata nedovoljno s obzirom na rast cijena od 2022. godine.

Izvor: Agencije